Min hästsyn. { Del 2 - I en hästflock }

{Läs del 1 här!}

Det kanske är här det skiljer sig mest av allt. Min syn på en hästflock jämnfört med den 'vanliga'. Så som jag ser på det finns det ingen dominans. Ingen herarki, ingen ledarhingst och ledarsto. Inga ranger.
Människan tror gärna på vad de ser och kan få bevisat, inte vad de känner eller vill tro. När människan ser en häst hugga efter en annan, då är det lätt att tro att den ena är högre i rang än den andra. Men om vi tänker vidare. Hur effektivt skulle det vara i det långa loppet?

En vild hästflock måste vara effektiv, de är flockdjur och flyktdjur och steppdjur. De färdas långa sträckor, ibland knappt med någon mat att tillgå ens, och anfaller ett rovdjur ska hela flocken sättas i rörelse direkt. Sammarbete är allt. Och om vi då blandar in dominans. För att få mer makt själv måste man ge någon annan mindre makt. Så länge dominans finns kan inte två individer ligga på samma nivå. En måste vara... sämre.

Istället för ranger, skulle jag vilja säga att hästarna har platser. Olika platser i en flock, som har olika betydelser för flocken. Exempelvis kanske en häst skyddar flocken från yttre hot, en annan löser konflikter mellan hästarna, en tredje spanar efter faror, en fjärde tar hand om unga och sjuka hästar och så vidare.
Det är antagligen det här människan ser som dominans, när man inte tänker steget längre. Även hästar som är födda i fångenskap har kvar sina förfäders behov av stora, öppna ytor och upp emot 16 timmas ätande om dygnet. När vi begränsar deras ytor och begränsar deras mat, då blir flockens och platsernas betydelse ännu viktigare.

Om vi använder oss av platserna jag gav exempel på. "Beskyddare", "Konfliktlösare", "Spanare", "Omhändertagare". Alla dessa är en viktig del av en välfungerande helhet. Men, om man tänker lite närmre.
Beskyddaren har ett väldigt fysiskt 'jobb'. Denna häst måste vara stark, snabbtänkt och uthållig. Med fördel är denna plats ofta tilldelad en hingst (dada, människan ser sin ledarhingst). Denna hingst måste självklart vara stark och frisk och äta mycket. Börjar ni se vart jag vill komma?
Om vi fortsätter med exempelvis Spanaren. Denna häst måste självklart vara uppmärksam och ha snabba reflexer. Dessutom tycker jag själv att erfarenhet borde vara rätt bra att ha. Även om flocken ska reagera när det prasslar i en buske, kanske Spanaren måste be dem att fly hals över huvud (och kanske falla ned för ett stup?) för att en kanin hoppar fram bakom den där busken. Man måste alltså kunna fatta rationella beslut. Därför kanske denna flockplats passar bäst till ett äldre sto? (Din, ding, ding, vi har ett ledarsto!)

Ja, ni ser min poäng. Jämnför vi en Beskyddare med en Omhändertagare, vilken tror ni behöver mest mat? Vem behöver vara fysiskt starkast och på topp? Vilken kommer kunna putta undan andra hästar när den begränsade matransonen kommer ut i hagen?


Något jag starkt tror på är att hästar kan sluta vara 'hästar'. En häst som blir slagen varje dag kan utan tvekan uppvisa aggresivt beteende mot människor och andra hästar - just av stressen och förvirringen av att bli slagen. Och en häst som blir förtryckt och tillrättavisad i varje steg, kan få dåligt självförtroende. Få verkar inse hur FRUKTANSVÄRT individuella hästar är. Lika individuella och personliga som människor är. Hästar har en personlighet, de har olika åsikter och tycker olika saker är roliga.
I en senare del av den här artikelserien tänkte jag skriva lite mer om detta.

Bara en kort, lite intressant jämnförelse. Ett fotbollslag. Sammarbete är väldigt viktigt. Där finns målvakt, back, mittfältare och forward (ja, jag var tvungen att Googla det där) och alla har sina egna positioner i laget och under matcher. Skulle målvakten plötsligt lämna målet och försöka göra de andra positionernas jobb också, om han skulle kasta sig framför backen eller forwarden varje gång bollen kom nära... Chansen är stor att de laget förlorar. Alla spelare litar på att de andra gör sitt bästa, och sköter själva sin egen uppgift så bra som möjligt.
Precis som i en hästflock!

Hoppas något av detta verkade vettigt, och ursäkta att ni fick vänta så länge!


Kommentarer
Postat av: Wilma

Jätteintressant att läsa Jonna!

Datum: 2011-02-17 Tid: 17:03:49
Hemsida: http://horseheaven.blogg.se/
Postat av: Gunilla

Ja det där är väl ganska naturligt ? Zlatan ligger högre i rang är vad en mittfältare från MFF som hoppar in i landslaget, han kan uttala sig hur han vill, och är högst i rang, landslagscoachen tar ändå ut honom...sen ska ett samarbete funka på en plan, visst, alla är inte lika mycket värda, har bara sin plats i ett lag, med olika stor betydelse på plan, men vissa har klart mindre betydelse....faktiskt. Hästar, det vet jag som bekant ingenting om :)

Datum: 2011-02-17 Tid: 18:35:30
Postat av: Enna

Otroligt grym text!!

Datum: 2011-02-17 Tid: 21:19:01
Hemsida: http://silentvoices.blogg.se/
Postat av: Bella

Du vet visst! Jag säger ju det! <3

Datum: 2011-02-18 Tid: 00:21:31


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN

bloglovin

Allmänt
Dagbok
Dagens
Skola

Hästar
Horsemanship
Hästar
Kung Valdemar
Min Hästsyn
Ronja

Våra Häst
Amazing
Dalwinnie
Flisan
Holly Hobbie
Prins

Bloggandet
Bloggen
Designer
Gästbloggare

Intressen
Böcker
Film/TV
Illustrationer
Reading List 2013

Musik
Alex Day
Alexz Johnson
Sam Tsui
Musik

Äventyr
Mallorca 2010
London 2012
London 2013 #1
London 2013 #2

Övrigt
Birk
Citat
Fritt att diskutera!
Melodifestivalen 2011
Melodifestivalen 2012
Melodifestivalen 2013
Tänkvärt
Från Youtube

Fotografier
Byggnader
Djur
Evenemang
Hästar
Macro
Människor
Natur
Sport
Tävlingsbidrag
Vardagligt
Övrigt


2013
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Feb, , Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2010
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec