Dagens asgarv.

Skrattar like mycket varje gång jag ser denna. HAHAHAHA!


Världen är grym.

När jag för första gången i mitt liv hittar ett par skor jag VERKLIGEN ÄLSKAR (jag är patetisk att shoppa skor med, hittar aldrig något i princip) så ska det vara ett par Converse för 700 kronor? Jag är snål när det gäller skor... Får se om jag hittar dem igen någonstanns, då kanske... Eller... Äh, vi får se.

Kärlek till fötter.


Bilder från idag!
Sådär när man inte vet vad man ska blogga om.

Så känner jag idag. Hurray...
Men jag ska strax iväg till stallet och köra järnet med min kuse. Idag ska vi HA KUL! Hur vet jag inte riktigt, men idag ska det bara bli tuta oh köra och lek och bus och skratt. Kanske tränar inne idag, det är nog säkrast eftersom paddocken varit så lerig de senaste dagarna. Winnie bryr sig inte, men jag halkar runt som bambi på hal is. Ramlade i onsdags. Skulle försöka busa igång Winnie lite, och började spranga med henne för att sedan tvärstanna, vända mig om och springa åt andra hållet. Jag kom så långt som att tvärstanna, sedan lyckas jag få bakvikt och druttar på ändan. Rakt i leran. Mina byxor ligger i tvätten nu.

Vi får se.
Ha de gött.
Over and out.

Hotell Gyllene (kn)Orren. [ tack vare en gris. ]

Hämtat direkt från SVT's hemsida, om Julkalendern 2010;
"Familjen Rantanen har fått nog av livet i storstan. Mamma Ritva och pappa Roger gillar inte sina jobb, storasyster Isadora tycker att allt är tråkigt och lillebror Ingo får inte ha något husdjur i lägenheten. Därför blir alla glada när det visar sig att Roger har köpt ett gammalt charmigt hotell i Östra Glesbygden, Hotell Gyllene Orren. Det blir en chans för hela familjen att börja om och de lämnar staden med drömmar om det idylliska livet på landet.

Det visar sig snart att säljarna av hotellet, familjen Grossman, inte har sagt hela sanningen. Till exempel att den nya motorvägen inte passerar hotellet, eller att de själva startat ett nytt och lyxigt hotell vid motorvägen. Ett hotell som tar alla potentiella gäster från Hotell Gyllene Orren.

Familjen Rantanen tänker få sitt hotell att fungera! Men det är inte så lätt att övertyga de få gäster som kommer om hotellets förträfflighet. Särskilt inte om man inte har någon mat, eller om det sover en gris i gästens säng, eller när mystiska gäster smyger omkring med kartor och rykten går om spöken på rum 13. Men tillsammans kämpar de för att få hotell Gyllene Orren (eller Gyllene Knorren, som det kommer att kallas när den övernattande lokaltidningen hittat en gris i sin säng) på fötter. På vägen skaffar sig Ingo ett hemligt husdjur och Isadora finner en vän i konkurrenten Grossmans son Tony."

Klicka här för att läsa artikeln!

Jaja, det är ju i alla fall inte pensionerade superhjälptar eller inköpslistor med 500 kilo smör som skickas till jultomten.... Vi får se.


För mycket fritid... Jag älskar lov.
Vikten av att vara källkritisk! ~ [ fritt att diskutera! ]

Igår fick vi se en dokumentär i skolan som hette Konspiration 58, den handlade om en förrening med samma namn som påstår att Fotbolls VM 1959 aldrig ägde rum i Sverige! Att media lurat en hel värld att tro på något! I dokumentären lägger olika personer fram bevis, bevis som är mycket övertygande. Bland annat har en person vid namn Bror Jacques de Wærn skrivit flera böcker om detta, och även grundat förreningen Konspiration 58 (KSP58). De säger att förreningen finns på många platser i världen.

Bara där har vi ju en sensmoral.
Att vara källkritisk och inte lita blint på det vi läser och hör i media. Men det tar inte heller slut där! Vi får sen reda på att HELA FILMEN är påhittad. Ett manus, rakt igenom. Skådespelare och ihopklippt material. Det finns inget KSP58, och ingen har någonsin påstått att Fotbolls VM 58 inte ägde rum i sverige.

Så vi blev ju lurade av filmen!
Vi glömde vara källkritiska när vi tittade på en dokumentär som sa åt oss att vara källkritiska! Och det säger ju rätt mycket om dagens samhälle. Vi tror på det som vi ser i TV, läser i tidningar och hör på radio. Så lätt det egentligen skulle vara att lura ihop något.

Ja, det finns ju människor som inte tror att människan varit på månen, att förintelsen aldrig ägt rum, att Michael Jackson fortfarande lever och att planen som krachade in i World Trade Center i själva verket var arrangerat av USA själva.

Vad ska vi egentligen tro på idag?

Litar ni på det som ni ser i  tidningar, radio och TV?
Tror ni att människan varit på månen eller att förintelsen är påhittad osv?
Vad tycker ni?


www.KONSPIRATION58.com
Observera att detta är en fiktiv sida som användes i dokumentären!


RANGER och DOMINANS i en människa/häst-flock!

Har ni frågor - eller ännu hellre, egna åsikter! - framför dem gärna! :) Det här är mina egna spekulationer, och kommer både från eget huvud och andra inspirationskällor som böcker eller andra texter jag läst. Kommer du med motargument kommer jag försvara min ståndpunkt, såvida du inte lägger fram fakta jag inte tänkt på. Chansen är faktiskt stor att jag ändrar uppfattning, jag är expert på sådant. Detta är alltså min syn på ranger och dominans i en människa/häst-flock.


I en vanlig, vild hästflock har alla sin tydliga roll, en tydlig rang. Ingen individ i en flock har en bestämd plats som följer den livet ut. Skulle en häst bli sjuk kan snabbt en annan häst ta på sig den rollen, varpå en annan häst får ta den hästens roll osv. En spiral. Vissa hästar passar dock bättre i en hög rang, och vissa i en låg. Det har med ålder, fysisk och psykisk styrka och personlighet - ja, jag tror hästar har en tydlig personlighet - att göra. Det absolut viktigaste i en hästflock är effektivitet. Varje individ förväntar sig att alla de andra i flocken använder sina styrkor till fullo och gör sin roll i flocken. Jag kan svära på att det inte finns en enda flock där det finns en häst i hög rang som latar sig hela dagarna och tvingar de andra hästarna att hämta gräs åt den.

Vad tror ni då händer när en människa kommer in i bilden?
Under en lång tid har det varit en hel filosofi att du ska vara högst i rang, att du ska bestämma över din häst och den ska göra precis som du säger. Hästen är ett djur och ska lyda. Inget snack om saken. Men med den inställningen går det lätt fel. Sådana personer har lätt att missa de små tecknen från hästen. De flesta bryr sig nog inte ens om att försöka se dem.

Men missförstå mig inte, människan måste vara högrangad.
Hur mycket alla horsemanshipmänniskor än pratar om att häst och människa ska vara vänner och jämlikar, så funkar inte det. Ledsen, men det går inte att ha ett sunt förhållande och samspel med en häst om den ser dig som lågrangad. Men vem har sagt att man måste vara elak, eller våldsam för att inneha den höga rangen?

Det är stor skillnad på att vara en ledare och en diktator!

Varför tror jag att människan måste ha en hög rang då?
En häst hör inte hemma i människans värld. Den är inte skapt för att ledas, ridas eller vistas i mänskliga områden. När hästen går förbi en djupt dike tänker den inte "titta ett dike", den tänker "ett avgrundsdjupt hål som kommer sluka mig om jag går för nära". Och prasslar det i en buske tänker den inte "vinden får busken att prassla", utan "om en halv sekund kommer en sabeltandad tiger att hoppa fram och äta upp mig." Det här kanske är lite väl överdrivna exempel, och nu för tiden tränas hästarna i så unga åldrar att man ínte behöver oroa sig lika mycket för sådana här saker. Men vissa hästar blir ändå rädda. Om hästen ser dig som ledare och har båda tillit och respekt för dig, då kommer du kunna stoppa även en 180 cm högt kallblod som blir rädd för en plastpåse. Annars är chansen stor att du kommer flyga som en vante och kanske bli översprungen.

Men nu vill jag poängtera vikten av tillit också.
Hur många inser att genom att be hästen om ledarrollen ber du den även att lägga hela sitt liv i dina händer? Du tar på dig ansvaret för ett liv!

Tänk dig först en naturligt ranghög häst; Om hästen anser sig vara högre i rang än du, och du börjar skaka i grimman för att be hästen backa (en dominansövning) vad tror du kan hända? Jo, chansen är stor att hästen blir förbannad och tänker; "Du ska inte komma här och komma här. Lär dig din plats skitunge". Fortsätter man då skaka kanske hästen faktiskt anfaller, precis som den skulle ha gjort mot ett uppnosigt föl i vildhästflocken.
Jag menar absolut inte att man inte ska skaka i grimman, och självklart ska man tillrättavisa hästen när den går över ditt personliga område. Men då är det oerhört viktigt att visa att hästen kan lita på dig!

Nu tänker vi istället att vi har en lågrangad häst; Om hästen vanligtvis är låg i rang, men tvingas ta över ledarrollen för att du "inte kan skydda flocken" (jag kommer till det). Denna häst kan mycket väl ha dåligt självförtroende och är kanske stressad eller orolig. En sådan häst kan mycket väl blir djupt krängt om du försöker bestämma över den.

Varför tar då en häst över rollen som ledare?
Jag har ju redan konstaterat att hästar inte drömmer om att leda flocken, varför väljer den då att göra det om den anser att människan är oduglig. Jo, just för att människan är oduglig. Om människan härjar runt och inte förtjänar rollen som ledare, då är ju hon ett hot mot hela flockens säkerhet! SJÄLVKLART kommer hästen ta ledarrollen, den måste ju?


vår sommar höst VINTER.

vill inte vill inte vill inte vill inte vill inte vill inte vill inte vill inte vill inte vill inte VILL INTE!
men den är rätt fin ändå

Imse Wimse.

Det har gått lite sämre för Wims och mig de senaste dagarna när vi tränar löst. Kanske beror en del på att jag tränat så mycket i repgrimma och alltså inte tränat på att hon ska stanna nära mig - det blir ju atomatiskt liksom. Dessutom har jag varit trött och inte haft så mycket inspiration, och så känslig som Winnie är blir det bara pannkaka av allt. I söndags ville hon bara vara på andra sidan paddocken hela tiden, och lyssnade inte ett smack. Igår gick det inte mycker bättre. Så idag tog jag sticken och en ficka full av godis och gick in i paddocken med inställningen; "Nu börjar vi om från början och tar det lungt".

Fem minuter senare travade Winnie på en volt på tre meter runt mig, långsamt och försiktigt. Godiset spelade väl in en liten bit, så fort hon var duktig berömde jag och hon fick en liten bit. Började med att bara be henne följa mig igen, och snart var allt som vanligt igen. Lyckades göra en inkallning från volten i trav, så hon helt enkelt fortsatte trava mot mig. Bad henne sakta av några meter ifrån mig, och smackade sedan och sprang bakåt. Och fina hästen började trava igen. Har ju lyckats göra EN inkallning från skritt till trav förut, på det viset är hon FRUKTANSVÄRT lat. Men små steg, små steg.gammal bild, foto av isabelle erixon


one two three FOUR

Tog en liten snabb tur in på biblioteket här i Sala för att låna (den fantastiska, otroliga, underbara) Alla Kungens Hästar av Emelie Cajsdotter. Var tvungen att lämna tillbaka den tidigare när lånetiden gick ut, men jag hann aldrig läsa klart den. Direkt när jag kommer fram till bokhyllan med hästböcker får jag syn på Boken Om Horsemanship. Bläddrade lite och bestämde mig för att låna den också. Letar vidare efter Alla Kungens Hästar, men hittar istället Horsemanship Från Grunden. Betsämmer mig för att ta den också. Hittar Alla Kungens Hästar, men precis bredvid står boken Hästens Själ av Klaus Ferdinand Hempfling. Lägger även den till min växande och tunga bokhög. Därefter vände jag mig om och gick, vågade inte titta igenom fler böcker. Det finns en gräns för vad man hinner läsa på en månad - lånetiden alltså.

Jag läser fort egentligen, men sådana här böcker brukar ta längre tid. Man vill ju inte bara plöja igenom dem liksom, utan ta in allt och fundera över det.

Ni hästmänniskor, finns det någon speciell hästteoribok ni tycker om?
Och ni icke hästmänniskor, vad tycker ni om för böcker?


Ha de gött.
Over and out.


Sannolikheten....

Veckan efter lovet ska jag börja med sannolikslära i matten. Men jag har redan börjat. Sitter här och funderar på sannorlikheten att jag tar de absolut halkigaste skorna jag har samma dag som det regnar precis innan jag kliver utanför dörren. Jag kunde åka skridskor på skorna hela vägen till stationen. Fy tusan för den där lilla asfalterade backen upp till perrongen.

Bambi på hal is, jojomänsan.

Nikon D7000.Me want.
Tycker min D60 har börjat bli sämre och sämre och ännu sämre på senaste tiden. Kvaliten är hemsk så fort det är minsta lilla antydan till dåliga förhållanden, som mörker eller ens molnigt väder. Kanske borde lämna in den på rengöring? Uscha.

vet inte vad jag pratar om.

Har inget intressant att berätta, så jag försöker inte ens krysta ihop någonting just nu.
Massor i skolan - VARFÖR ska lärare ALLTID pricka in ALLT jobbigt SAMTIDIGT?! - så det blir lite segt. Dyker säkert upp bilder som vanligt, sådär lite överredigerade och redan visade tre gånger.

Jag är på dåligt humör. Trött, fruktansvärt opeppad på idrott i eftermiddag och dessutom vill UF-företaget (entreprenörsprogrammet) ha en ny logga som vi i vår reklambyrå ska göra. Vi hinner inte. GAH!

Study, Study, Study.


{ kräver spotify }

 www.PLUGGMUSIK.se


love ya winn!


Arbetsrepet är fäst i repgrimman och snurrat ett varv om hennes hals som en halsring.
Styr med den och sitsen. Fina häst som blivit så känslig så fort!


So why can't we overcome this gravity?


~ We were the KINGS & QUEENS of promise.

Insåg att jag inte gjort en "dagens" på nästan två månader, så det kanske är dags?
Så jag tänkte göra två dagens samtidigt. Först och främst denna film. Och nej, man blir ALDRIG för stor för barnfilmer. Nu vet jag inte riktigt om jag skulle klassa den här som barnfilm heller, men ändå. Som den äkta fantasynörd jag är älskar jag historien, och jag tycker bara att det är kul att det är något ovanligt i huvudrollen istället för vanliga människor hela tiden. I hur många filmer är alla ugglor liksom? Så den här skulle jag verkligen vilja se... (ooooooh, Beeeellaaaa!)Sen har vi låten som är med i trailern här ovan. När jag såg den första gången igår kände jag genast igen den, och hittade den snabbt när jag googlade (Google is you're friend!) på en bit ur texten. Det var nämligen Kings & Queens av 30 Seconds to mars! En låt jag lyssnat på massor när den precis kom ut. För lite mindre än ett år om jag inte minns fel? Älskar den i alla fall, har redan lyssnat massor på den!

Bees. { Isabelle Erixon }Länkad?SKRIV DITT FÖRNAMN OCH EFTERNAMN OCKSÅ!
Vill du inte lämna ut det tar jag helt enkelt bloggnamnet.

Emelie får ni gärna besöka förövrigt. :) Finfina bilder!


Bloggsvar.KLICKA HÄR }


Winn, Winns, Wims, Wimsan.

Gjorde lite allt möjligt med Wimsan igår. Började med att rida lite i westernsadeln. Fina hästen skötte sig rätt bra, men det var mörkt ute och trotts lampor som lyste upp tyckte Winnie och var lite mörkt och ensamt där ute, och gick lite spänd och skulle gå dubbelt så fort som jag ville. Sen satte jag på repgrimma och red lite barbacka i den. Jag lägger oftast arbetsrepet ett varv runt hennes hals som en halsring, och det plus sitsen är det enda jag behöver för att styra henne numera. Sitsen, och att lägga repet mot hennes hals. Vi kan göra små, små svängar och byta riktning hit och dit. Hoppade till och med ett 50 cm hinder. Kusen skötte sig, men jag satt som en trasig kratta med armar och ben i vädret. Men det var barbacka, så det är nog förlåtligt.
    Därefter tränade jag lite halvt löst, halvt repgrimma. Jag satte nämligen fast änden av arbetsrepet i grimman, och höll liksom i det medan jag lät henne trava lite och hoppa några gånger. Hon är lite lat kusen, och rymmer gärna på sidan av hindret. Håller man i henne minsta lilla - vilket inkluderar att endast hålla i arbetsrepet och inte styra med det - hoppar hon gärna. Knas.
    Och hon är superförsiktig med mig, har jag märkt. Ser liksom till att jag inte är i vägen när hon gör något. Vi hade tagit två skutt ungefär, jag hade tränat lite, och skulle hoppa en gång till. Vi kom emot det lite snett, och precis framför hindret jag snubblar på någonting - troltigtvis mina egan fötter - och råkar dra lite i arbetsrepet som hon hade runt halsen. Häst är duktig och svänger - vilket hon ska göra för det trycket - men svänger MOT mig. Så när hon hoppar över hindret är det så hon landar ungefär där jag står. Men fina hästen kastade sig åt sidan och lyckas på något akrobatiskt vis undvika mig. Haha, söthäst.


~ every way that you steal my heart. ♥
foto; isabelle erixon


Westernridning.

Nu har jag bestämt mig! Jag ska pröva på en kurs i westernridning. Westernsadeln köptes ju främst för att den är gudomlig att rida i, och snygg. Men tanken fanns redan då att det skulle vara super att faktiskt träna det någon gång. Det har jag ju och för sig tänkt större delen av mitt liv, men speciellt nu. Så nu är den bokad. Hos Olle Wåhlberg, en man jag redan varit på en introductionskurs i Horsemanship hos tidigare.

Läs mer på hans hemsida;
www.ridharmoni.se

Den 6 november åker jag och och Winnie dit och prövar på western!


Bellas reaktion på förra inlägget.Hon skrattade så hon nästan ramlade ur sängen.
Speedad kanin på sockerdricka.
Du är bäst, mi amigo.


Mad Kepser.

Ge Bella en keps och en webcamera så har man aldrig tråkigt!


Isabelle Erixon.Ny header!

Och lite mörkare, varmare färg på bakgrunden.
Lite, lite mer höst precis när det börjar bli vinter.


Jag vill ha en NH-paddock!!

Kanske behöver förklara mig lite här. Men grejen är att jag tittat på massor av NH-videos på Youtube, och har sett ett... mönster, haha. Nej, men flera personer i USA har helt underbart mysiga paddockar där de tränar! Det är stora, blå tunnor här och var, massa bommar, pressenningar, bildäck, pallar, stora pilatesbollar och jag vet inte vad. Och det ser så enormt mysigt och roligt ut att bara kunna gå runt och hitta på olika saker!

Vi har ett litet område nära stallet där de har dumpat allt skräp från ridskolan. Det finns gamla soffor, skotkärror, en stor byrå osv. Där finns även massa bildäck och plåttunnor som skulle vara superkul att använda sig av. Dock tror jag inte Sorf skulle uppskatta om jag släpade ned dem till paddocken, och det finns inte direkt någonstanns jag skulle kunna förvara dem... Och jag är inte så ambitiös att jag tänker rulla bildäck fram och tillbaka varje gång! Får nöja mig med bommar tills vi köper egen gård, om vi nu gör det, haha.

Trötter.

Orkar inte riktigt blogga om någonting för tillfället. Tränade med Winnie i repgrimma idag, hon skötte sig super. Tänkte börja göra det lite oftare nu, vi har ju knappt gjort det och är därför inte direkt duktiga med det, haha. Men idag gick det väldigt bra ändå, så vi lär oss nog snabbt!

Lo-ve-ly! [ monty roberts ]

Dreamweaver, necessärer och idiottest.

Det är ungefär vad dagen har bestått av i vårat supergrupprum.
Yahoo....


Sluta vara så bra! ♥

Jag tror han får en egen kategori här på bloggen snart.
SAM TSUI!


Wimsträning

Tränade i repgrimma i ridhuset idag. Gick superbra! Tränade massa backa, och det gick bara bättre och bättre. Dessutom lite varvbyte. Det lyckas ibland, jag har inte riktigt fått kläm på vad jag ska ge för signaler för bästa resultat, så vi missförstår varandra ibland.

Dessutom prövade jag någonting sett i några NH-filmer på Youtube. Se nedan.

(Jag vet att ni beundrar mina paint-skills! HAHAHAHA)

Varje svart cirkel är en sockerbit (ett sorts hinderstöd, 50 cm högt) som står ca två meter ifrån varandra. Jag har henne i repgrimma/arbetsrep, och låter henne gå i en åtta runt sockerbitarna. Både inkallningar och... eh... "gå-bort-från-mig"... Jag stod bakom den nedre idag bara. Prövade att stå lite ovanpå den också, men Wims var inte riktigt lika förjust att gå framåt då. Men det är ju något vi får träna på! 

Dessutom tränade jag lite galopp, har inte velat göra det än, eftersom det har varit så svårt att få igång henne. Hellre jobba på övergångar i skritt-trav tills det sitter perfekt, än att stressa upp henne i galopp. Idag gick det superbra! Och så longerade jag henne lite i trav, stående på en av de där sockerbitarna. Hon fick alltså trava långsamt på en liten volt runt mig, jag stod ju helt stilla och bytte hand bakom ryggen. Och hon skötte sig så bra. Fina häst!

Love to Winnie and Photoshop.

Den här tog runt tio minuter att göra. När jag prövade Photoshop första gången kämpade jag i tio minuter med att göra en bild svartvit! PROGRESS! haha. Den används för närvarande som skrivbordunderlägg på datorn.


Måndag 18/10 har Bytingen sovmorgon...

Detta är dock information som inte nådde mina öron. Sitter ensam i vårat tomma (super)grupprum och funderar på vad jag ska göra nu. Får väl börja plugga matte ensam. Hoppas på det bästa. Bläh.


Prövar westernsadeln!

JAG ÄLSKAR DEN!
Så skön. Är dock inte lika förtjust i stigbyglarna som jag ännu inte kan ta själv, utan behöver hjälp med att sätta i fötterna i. De är ju så stela, haha. Men vi håller på att "böja ut dem" nu, och dessutom blir det ju bättre efter lite användning. Råkade lägga paden lite långt bak, och så gled den lite grann när jag började rida.

Foto; Isabelle Erixon

Prasselträning.

Vi var i Västerås idag och köpte en pad till nya westernsadeln. Köpte även en pressenning på Rusta, för att prasselträna Wims lite. Winnie har nosat lite på en pressenning förut, men det är ungefär det närmsta hon har kommit. Sen har jag prasslat lite med andra saker, men inte såhär mycket. Och fina hästen bryr sig inte alls!
Älskade fina.
Foto; Isabelle Erixon


Stalltjänst.

Gick upp kvart i sju i morse för att fodra hästar. Det var extra lyx idag, eftersom voltigegruppen skulle på tävling och kunde ge hö redan klockan sex. Så när vi - Bella, mamma och jag - behövde vi bara sätta på täcke och leda ut dem. Dessutom var två hästar borta på voltigetävlingen, och en häst skulle på hopptävling, så det var bara sex hästar av nio som skulle ut. Vi var klara på 40 minuter, och det brukar ta en timme och en halv timme ungefär. Vi ska dit igen vid tolv och lunchfodra, och sen drar vi troligtvis vidare till Västerås och köper en pad till westernsadel. Den passade förövrigt super! Så snygg. Och superskön att rida i. Sen blir det att pröva sadeln igen, mer seriöst - igår skrittade och travade jag bara omkring med grimma och grimma i bäckmörker för att testa - samt att träna lite löst. Tänkte hålla en lektion för Bella. Ska fotas en hel del också!

Sadeln in action. Nikon D60 är en rätt bra kamera... under bra förhållanden. Ett mörkt stall ger antingen så korniga bilder att man inte ser någonting alls, eller för nästan svarta bilder. Så jag struntade i finheten och tog en bild med blixt, bara så man skulle få se sadeln. ME LOVE IT!

Kort träning med Wimsan!

Lördag 16 Oktober 2010
BEAUTIFUL AUTUMN

Misstankar.

Jag såg en liten del av en film vid namn Panic Room igår. En av huvudpersonerna var en yngre person, och jag kände direkt igen henne som Kristen Stewart - som spelar Bella Swan i alla Twilightfilmerna. Och hennes roll i den filmen bekräftade alla mina misstankar.

Kristen kan inte agera nevöst.
Panic room var hon mycket tuffare, och mycket bättre skådespelerska.

Samt att Stephenie Meyer kan inte skriva ur ett perspektiv där personen är en total mes.
The Host och The Short second Life of Bree Tanner är de bästa böckerna jag läst, medans Twilight är den sämsta.

( Tänk på att detta är mina åsikter. Du får skrika dig hes över Twilight om du vill. :) )


Googlebild.


Idag SKA jag ut till Wimsan!

Har inte sett henne sedan förra lördagen eftersom jag varit sjuk. Och då förra veckan hade jag inte heller träffat henne på en vecka. Hemskt. Men idag ska jag dit!


Den här skönheten kan bli min!

Har i alla fall svarat på annonsen, nu väntar jag bara på svar från säljaren.
Sen måste den ju förstås passa också, men vi får helt enkelt se!


My Autumn Song.


~ I wanna fly away to better things. { höstens alla färger }
Dreams dreams.

Visst är det underbart att vakna ur en bra dröm? Jag gjorde det i morse, tror nog det var första gången det var en riktigt bra dröm. Jag är aldrig rädd efter en dröm, men i de drömmar jag minns är jag alltid stressad eller orolig. Som när man måste springa, men inte kan? Så att jag idag drömde en fullständigt stressfri och faktiskt helt lycklig dröm var skönt. Och jag har faktiskt drömt den tidigare... för en massa av år sedan. Alltså fem-sex år sedan! Dock vet jag inte riktigt vad det handlar om, men tänk er en gammal julkalender. Lite "udda-grupp-människor-hjälper-liten-tjej-med-problem"... Och nu var jag liksom... "på återbesök". HAHA.

Dessutom såg jag mitt första ansikte i en dröm! Jag vet att det låter väldigt konstigt, men alla mina drömmar är 90 % svart, och 10 % dissiga, mörka färger. Ser jag mig omkring i en dröm, så ser jag i princip fem meter omkring mig. Knappt. Resten är svart. Och allt över axlarna är dimmigt svart. Jag ser aldrig några ansikten, jag vet bara helt enkelt vem som är vem. Undantag för idag. Jag såg ett ansikte! Och det var inte ens ett jag sett tidigare, utan fullständigt påhittat. Som om det skulle intressera någon, haha.

Vad brukar ni drömma om?
Och hur brukar era drömmar se ut?

RÖSTA PÅ MIG!! [Jag dör]

JAG GICK VIDARE?!
Hur är det möjligt? Det var ju... massor av anmälda? IH!

Anyway... Rösta på nummer 10 här nedan.
Skriv alltså bara "Jag röstar på nummer 10, JonnaNS.blogg.se" exempelvis.
Ni anar inte hur ofattbart mycket det skulle betyda. Pleeeeeeeease!

Rösta här! Rösta här! Rösta här! Rösta här! Rösta här! Rösta här! Rösta här! Rösta här! Rösta här! Rösta här!


Ett ♥ till er.

Ni är en hel hög fina människor som tittar in här varje dag, trotts att jag inte skriver någonting vettigt längre. Och bara lägger upp massa gamla bilder med ny redigering... Men jag börjar äntligen friskna till nu, så snart kommer jag igen! Hoppas jag.

Sam Tsui. ♥


Hjärtligt välkomna att titta och klämma!

Så fel det kan bli. Kärlek på ICA reklamerna. ♥

 


Elvis.

~ Don't you dare change your mind.

~ Ignorance is your new best friend.Jo, men jag är fortfarande sjuk...

Så länge jag ligger ner är det okey, men bara att gå genom lägenheten till toaletten tycker min kropp är ansträgning nog och jag hostar som tokig... Känner mig dessutom väldigt svag och yr, blä. Är hemma idag med, mamma ringde till sjukhuset i morse så halv fyra har jag en tid med läkaren. Jag tror inte det är något större fel på mig, jag brukar ju bli ordentligt sjuk då och då och hosta halsen av mig. Men det känns ändå bäst att kolla, speciellt eftersom jag är så skakis den här gången. Mindre kul...

Något annat som är mindre kul är att jag saknar min häst så jag håller på att gråta. Visserligen var jag där i lördags, men det hindrar inte mig från att sakna henne mindre. Fina flickan. ♥
Det faktum att jag dessutom tillbringat fyra dagar med att titta på var enda horsemanship video jag kan hitta på Youtube gör inte saken bättre. Har massor med insperation! Funderar på att gå till platsen jag är i början av den här videon igen... Det är innom synavstånd från stallet, men i skymundan. Halva anledningen är att det kryllar av rekvisita där, heh. Gamla tunnor, bildäck, bänkar och massa annat skoj man kan använda sig av att hoppa över så. Halva andra anledningen är att stallchefen vill att jag ska ligga lågt med träningen när någon är i närheten (hon var dock noga med att poängtera att det jag gjorde var bra). Det är nämligen endel ridskoleelever som börjat gå in till hästarna i hagen (vilket är en 15-20 hästar i samma hage!) och försökt... ja, vad de nu gjort... träna dem? Samt att en ponny som blivit tränad att buga la sig ned på en lektion... med ryttare på ryggen. Jeez...
Inte för att jag tror att det ändras för att jag gömmer mig när jag tränar, men det är faktiskt bra för Wims och mig att få pröva på nya platser.
Aya, babbelfia.. Ha de gött.

Jag ger mig INTE![ Tävlar om en reflexskärm 5 i 1 (110cm) från Tvspelsweb.se hos Photolens. ]


Yellow.
Prövar lyckan på en annan reflexskärm!

Förra tävlingen jag deltog i gick jag inte vidare i, så jag prövar lyckan igen.
Jag vill bra gärna ha den där reflexskärmen, heh.[ Tävlar om en reflexskräm från Tvspelsweb.se hos Caroline Dahlén. ]


Jag missar ju hela hösten här! :(

Åtmindstånde känns det som det. Har varit sjuk sedan det blev gult på träden och löven börjat falla. Hade gått och taggat länge på olika fotoshoots med hösttema, men de grusas ju nu när man ligger nerbäddad med feber och hosta. Hoppas jag tillfrisknar fort nu. Blä på att vara sjuk.

Natural Horsemanship.

Skrev ihop en liten text om min - min! - syn på NH. Den är nästan två A4, så börja inte läsa om du har problem med långa texter, heh. När jag tänker efter är det kanske inte bara NH i sig, utan också allmän hästhållning.. Så, mitt hästtänk helt enkelt. Men det är skrivet ur ett NH perspektiv... mest. Aya, läs om ni vill.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Till att börja med är det viktigt att kunna skilja på olika ord. Att kräva respekt innebär inte att man vill ha ledarrollen över flocken. Att visa respekt betyder inte att man litar på någon. Du kan inte inneha ledarrollen utan att de övriga flockmedlemmarna visar dig både respekt och tillit. Det går att få respekt genom hårda slag och skarpa bett, men aldrig tillit.

När det väl är utrett kan vi gå vidare till ett väl utbrett missförstånd. Jag ser ofta människor som anser att NH inte är det minsta naturligt med repskakande och Parellis fyra faser, och anser att man inte alls behöver vara en dominant ledare över sin häst. Men vem i helskotta har sagt att man inte kan vara en rättvis och bra ledare? Hästar är flockdjur, och behöver en fungerande struktur för att trivas i sin tillvaro. För att överleva i vilt tillstånd måste varje enskild individ behärska sin talang och sin plats i flocken till fullo för att säkra hela flockens överlevnad. Hästarna förlitar sig på att alla gör sitt arbete i flocken. Har ni någonsin hört talas om en flock där en av hästarna ligger och latar sig hela dagarna och säger åt de andra att hämta gräs åt den? Skulle inte tro det.
    Att du är en ledare behöver inte betyda att du ska bestämma varje steg dina flockmedlemmar ska ta, tillrättavisa varje misstag och med hjärnhand styra deras vilja.

Någon talade om för mig att det finns tre sorters regenter. En som är ledsagare för sitt folk. En sådan ledare står tillbaka och människorna fritt utvecklas. De som är regenter för sitt folk har ofta många fiender och lever inte länge på jorden. 
    Sedan finns det de som är regenter för sitt land. Sådana härförare är involverade i krig och konflikter. De anser att ledarskap handlar om utökade landvinningar. Under deras styre förekommer stor blodspillan, och de beskrivs ofta som hjältar. 
    Den tredje sorten är de som är regenter för sin egen skull. De lever av, inte för sitt folk. Man ser dem i stora palats, bakom höga murar.

Jag tror människan måste ha en dominerande roll (minns att dominerande inte behöver vara elak!) om de ska fungera tillsammans med en häst. Hästar är flockdjur och flyktdjur, och trotts att de har arbetat tillsammans med människor i jag vet inte hur många år så har de fortfarande kvar många av de grundläggande reflexerna och instinkter. Människan är ett rovdjur, och dessutom med en mycket mer utvecklad hjärna. Det ligger inte i vår natur att bli rädd för prasslande buskar och förbiblåsande plastkassar. Det blir däremot många hästar. Men om människan har en hög rang i flocken, och en stark grund av respekt och tillit, då är det så mycket lättare att övertyga sin häst om att inte allt är ett potentiellt hot.

Den individuella hästens grundläggande personlighet spelar en stor roll i hur du behöver hantera den. Jag har sagt det tidigare, men det tåls att upprepas; En sätt som fungerar alldeles utmärkt på en häst kan förstöra en annan. Mitt eget sto tål att man skakar i grimman i fas fyra utan minsta men. En misshandlad, nedbruten och rädd skulle antagligen bli ännu mer skräckslagen om någon började göra exakt samma sak. Grejen är inte vad du gör, utan att du ska kunna förstå när och hur du ska göra det. Att kunna skilja på situationerna.

Jag tänkte spekulera lite fritt nu, och se ifall någon delar min uppfattning. Låt oss säga att vi har två hästar. Den ena skulle i en vild hästflock ha som uppgift att varna flocken mot en annalkande fara, medan den andra gå till motangrepp och skydda ifall det skulle behövas.
Börjar du försöka träna dessa två på samma sätt med repgrimma och carrotsticks, och använder dig av en brutalare metod än vad som skulle krävas (ex. upp i fas tre-fyra direkt eller alltför hetsiga rörelser) tror jag de båda hästarna reagerar olika. Hästen vars uppgift är att försvara flocken kommer sätta sig emot och kanske till och med att gå till fysiskt motangrepp mot dig. Hästen vars uppgift är att förvarna flocken däremot kommer troligtvis att dra därifrån hals över huvud. Detsamma i andra situationer, till exempel om du rider. Hästen som ska försvara flocken kanske knappt bryr sig om den där plastpåsen som blåser förbi, medans hästen som ska förvarna flocken om faror blir rädd.
Och det handlar om att kunna skilja på dessa typer av hästar, att lära känna dem lite smått först och sedan börja arbeta på riktigt. Att veta hur din häst reagerar på olika saker och olika situationer. Att veta vem din häst är! En metod, samma metod, funkar inte på alla hästar.

Jag har även sett diskussioner om att människan aldrig kan bli en del av hästflocken på samma sätt som en häst, eftersom de inte är just en häst. Att det inte spelar någon roll hur mycket du än försöker, eftersom du aldrig kommer kunna tala samma språk som en häst. So what? Vem har sagt att man inte kan förstå varandra ändå? Varför inte ens försöka?  7 % av förståelsen mellan två personer beror på orden man säger, de övriga handlar om tonläge, kroppsspråk och ansiktsuttryck. Och varför inte skapa ett eget språk, om det är så omöjligt att lära sig hästens? Man får börja från början och det kommer ta väldigt mycket tid och tålamod, men jag är fullständigt säker på att det funkar. Häst och människa kan förstå betydelsen av varje ord i bådas språk.

Hur mycket jag än tänker efter kan jag inte komma på en situation där en häst har försökt dominera över mig. Inte lyssnat på mig, ja. Vägrat röra på sig, absolut. Skenat eller bockat med mig, oyes.  Men då har det alltid varit för att få vila, för att jag inte varit tydlig nog eller helt enkelt för att hästen blivit rädd, vare sig det är för mig eller för någonting annat. Många hästar kan ha ont eller ha blivit illa behandlade också. Men jag kan inte minnas en enda häst som försökt bestämma över mig, som försökt att fösa runt mig och bestämma vart jag skulle stå, när jag skulle röra mig och vad jag skulle göra. Så varför är det ett så utbrett koncept att aldrig släppa garden och sluta upp med att sträva efter den där eftertraktade ledarpositionen?

En häst står inte och längtar efter att få leda flocken. Men klarar du inte det själv, måste ju hästen göra det. Man hör ofta att hästar testar nya ryttare. Men inte för att de hoppas kunna bestämma över människan, utan helt enkelt för att se ifall de måste bestämma. Flockens överlevnad är viktigast, så det finns inte tid och utrymme för varje enskild flockmedlems drömmar om maktskap. Genom att testa nya flockmedlemmar kunskaper kan flocken omstruktureras och bli lika effektiv som tidigare igen.


Och förresten!

Jag är dålig på att uppdatera när jag är ledig. Kanske för att jag legat i sängen och varit sjuk hela dagen, men ändå. Vaknade i morse och mådde verkligen skit. Det var så igengrötat i halsen att så fort jag hostade fick jag knappt någon luft. Och hostade gjorde jag så fort jag rörde mig. Så jag stannade kvar hemma.

Men, förresten! På lördag planerar vi att släppa ihop Winnie med den nyaste hästen i stallet, Bon Jovi. Bonbon har tidigare varit en ridskolehäst men är nu pensionerad och har flyttat in i privatstallet. Bonn - ja, han har också en sisådär femtioelva smeknamn, liksom Wims - var min favorithäst på Sorf från första gången jag red honom, och jag tycker fortfarande väldigt mycket om den hästen. Och nu ska han förhoppningsvis gå tillsammans med Winnie! Är så glad att min flicka ska få en kompis igen. I princip alla i stallet är rädda för skador och vill inte ha sin häst tillsammans med någon annan. Winnie gick med en vit ponny tidigare precis när hon kom, men så köpte de en till häst och flyttade strax efter. Så sedan dess har hon varit ensam. Och jag vill att min lilla flicka ska gå i en flock, om än en liten flock. Hoppas det går bra!

The best of them all. ♥ [ Alexz Johnson ]

Min absoluta favoritartist. ♥Förlåt.

Förlåt för den vansinnigt dåliga uppdateringen. Men just nu orkar jag ingenting. Har blivit sjuk igen, hostar som tokig och har dessutom tappar rösten. Låter som en överkörd pipleksak. Mindre kul.

Hoppas på lite tur och tävlar om en reflexskärm.[ Tävlar om en reflexskräm från Tvspelsweb.se hos Gilraen. ]
Bilden är tagen på Mallorca. Unghästar på bilden. Grymt söta!


If we don't go crazy once in a while, we'll all go crazy.Okay, state your business, in one word or less.{ h e a d l i n e }walking down the memory lane.färg eller svartvit?


Tuffe tuffe tåget går ut i vida världen.

Nu sitter jag och Bella på tåget mellan Alvesta och Norrköping. Vi har bytt en gång och ska byta en gång till innan vi kommer hem. Häst-BDB-träffen var på sätt och vis en flopp. Paulina kunde inte komma, vilket gjorde att många backade ur i sista stunden. Det lämnade oss med runt 10 anmälda och fem limpor rostat bröd. Men får jag säga det själv blev det superkul ändå! Sara, en vän till mig sedan lägret och som även annordnade träffen, var den enda med häst, om man inte räknar med Ennas foder/medryttar/sköt-häst Tanjo. Enna är tjejen som ordnade platsen vi skulle vara på, samt maten (vi hade mat för runt 30-40 pers, så vi behövde knappast vara hungriga i alla fall, hehe).

Vi pratade mest, skrattade massor, berättade olika hästhistorier för varandra och hade kul. Senare på kvällen spände vi för Tanjo - som är en liten men enormt kraftig adrenner - för en vagn och körde ned till en sjö för att grilla. Jag fick pröva att rida Saras häst King dit, och gisses så mysig han var! Väl vid sjön insåg vi att vi glömt maten, så Enna red hem tillsammans med en annan tjej jag inte vet vem det var eftersom det var så mörkt som red på sin häst Humlan. Vi andra försökte få liv i elden, vilket visade sig vara en väldigt svår uppgift. Löv är inte det bästa att försöka tända med... men så hittade jag en gammal tidning och efter det gick det lite bättre. Sara fick tillslut igång elden, och gisses vad det brann! En majbrasa modell mindre, och Sara bara fortsatte att mata på med små grenar. Tillslut kunde vi i alla fall grilla korv. De hade köpt tillräckligt med korv för att 25 personer skulle få tre korvar var. Vi var runt 14 stycken... Men det kanske var bra att vi hade så mycket, för jag tror vi tappade sammanlagt tio korvar i elden, hehe.

Det kommer komma upp en del bilder när jag kommer hem. Eller, de kommer förmodligen i morgon eftersom jag tänker åka till stallet direkt jag kommer hem. Ha de gött!

Snart sticker jag!

Hästträff i Växsjö imorgon och söndag med Bells. Ikväll åker vi till Kalmar och möter upp med Sara, en vän sedan NH-lägret i somras och som även är med och ordnar träffen. Hon är så snäll att hon kör oss till träffen i morgon, eftersom det körde ihop sig för oss med tågtider.

Ha de gött!

Spero.

Wims. ♥

Jag börjar nästan tro att Winnie saknar mig när jag är borta länge. Först åkte jag ju till Mallorca en vecka, och när jag kom tillbaka skötte sig Winns SUPER när jag tränade löst med henne. Sedan, efter fyra dagar blev jag sjuk och igår var första gången på en vecka som jag var där. Och HERREGUD så bra det gick. Hon var som ett plåster på mig! Hon skulle gå nära nära och när jag försökte öka utrymmet mellan oss verkade hon missnöjd.

Hon kunde trava riktigt långsamt i en liten volt runt mig, är fortfarande chockad över att hon gör det. Igår kunde jag till och med gå med en hand på hennes manke.

Hoppade dessutom lite löst igen. Ett hinder stod uppställt på 30 centimeter ungefär, och självklart lyckas jag springa rakt över hindret och snubbla över det. Winnie tycktes nästan sucka och klev smidigt över det som att visa att "Så här gör man, din klant!". Så jag tänkte "Varför inte?", och ställde upp hindret till 50 centimeter. Av runt tio hopp sprang hon på sidan tre och hoppade sju. Och att hon sprang på sidan berodde mest på att hon kom långt ifrån mig och SKULLE springa NÄÄÄÄÄRA och därför missade hindret totalt. Fina, duktiga häst.

Bella ska filma oss nästa vecka.

TILLBAKA TILL STARTSIDAN

bloglovin

Allmänt
Dagbok
Dagens
Skola

Hästar
Horsemanship
Hästar
Kung Valdemar
Min Hästsyn
Ronja

Våra Häst
Amazing
Dalwinnie
Flisan
Holly Hobbie
Prins

Bloggandet
Bloggen
Designer
Gästbloggare

Intressen
Böcker
Film/TV
Illustrationer
Reading List 2013

Musik
Alex Day
Alexz Johnson
Sam Tsui
Musik

Äventyr
Mallorca 2010
London 2012
London 2013 #1
London 2013 #2

Övrigt
Birk
Citat
Fritt att diskutera!
Melodifestivalen 2011
Melodifestivalen 2012
Melodifestivalen 2013
Tänkvärt
Från Youtube

Fotografier
Byggnader
Djur
Evenemang
Hästar
Macro
Människor
Natur
Sport
Tävlingsbidrag
Vardagligt
Övrigt


2013
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Feb, , Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2010
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec