~ No need to ask, I got you.MELODIFESTIVALEN 2011 - {deltävling 4}

#1 Melody Club - The Hunter
Första intryck: Cool.
Andra intryck: Den är bra! Men hans röst är... konstig.
Intryck efter låten: Låten var otroligt bra, men sångarens röst lät som någon trampade på honom...
Betyg: 4.5 av 5.
Status: 7:e plats

#2 Julia Alvgard - Better or Worse
Första intryck: Kan bli bra.
Andra intryck: Den ÄR bra. Hon har väldigt fin röst!
Intryck efter låten: Det var ingen direkt WOW-känsla,
Betyg: 3.5 av 5.
Status: 6:e plats

#3 Lasse Stefanz - En blick och nånting händer
Första intryck: Varför känns det som att jag hört den?
Andra intryck: Det skriker ju bara "Vindarna vänder oss" om verserna...
Intryck efter låten: Dansband är INTE min grej. Men den var väl rätt okey.
Betyg: 1 av 5.
Status: 5:e plats

#4 Linda Pritchard - Alive
Första intryck: Me like!
Andra intryck: Den är superfin ju! Helt underbar.
Intryck efter låten: Det här är power! Jag tycker jättejättejättemycket om den.
Betyg: 5 av 5.
Status: Andra Chansen

#5 Anders Fernette - Run
Första intryck: Mja... Nja... Jo... Kanske... Den kan bli bra. Om man ger den lite tid... tror jag.
Andra intryck: Lite platt... men bra.
Intryck efter låten: Rätt cool. Lite platt som sagt, men helt okey. Den funkar, helt enkelt.
Betyg:
Status: 8:e plats

#6 Linda Bengtzing - E det fel på mej
Första intryck: Nää...
Andra intryck: Inte riktigt vad jag tycker är bra musik, men visst, hehe.
Intryck efter låten: Lite konstig text, lite tråkig låt. Inget speciellt. Typiskt svenskt. Nä.
Betyg: 3 av 5.
Status: Globen

#7 Nicke Borg - Leaving Home
Första intryck: Vilken röst... Ovanligt. Jag gillar det.
Andra intryck: Den blir bättre och bättre.
Intryck efter låten: Älskar den!
Betyg: 5 av 5.
Status: Globen

#8 Love Generation - Dance Alone
Första intryck: Intressant...
Andra intryck: Jag tycker den var rätt bra.
Intryck efter låten: Riktigt cool. Den blir bättre och bättre.
Betyg: 4 av 5.
Status: Andra Chansen


Dålig uppdatering...

Bloggen kommer nog gå på sparlåga de närmsta dagarna, tror jag. Beror lite på när jag hinner, orkar och har lust. Speciellt den sistnämnda... det händer en hel del i mitt liv just nu, mycket att fundera på. Har ingen motivation till att göra annat än vara i stallet och prata med mina underbara vänner (tack och lov för Skype! ♥).

Vi får se hur det blir. :)

Döm inte vid första intrycket.

Texten är inte min! Tyvärr...
Ni får kopiera om ni vill.


Det var en gång en gammal man som bodde i en by. Han var väldigt fattig, men till och med kungar avundades honom hans vita, vackra häst. Många hade erbjudit sig att köpa hästen, men mannen hade alltid nekat.

En morgon upptäckte mannen att hästen inte stod kvar i stallet. Hela byn kom och beklagade sig hos mannen. "Vilken dåre du har varit! Du kunde ha sålt hästen, så hade du nu haft lite pengar att leva för under slutet av ditt liv. Nu har hästen blivit stulen, och du har varken pengar eller häst. Vilken olycka!"
Den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Det enda vi vet är att hästen inte står kvar i stallet. Det är det enda vi vet säkert, allt annat är bedömningar. Om det är en olycka eller välsignelse, vet vi inte än, för det vi ser är bara ett fragment av livet. Vem vet vad som händer sedan?"

Folket i byn skrattade åt mannen. Han hade alltid ansetts som lite annorlunda, lite tokig, och nu hade de fått beviset. Men femton dagar senare återvände hästen plötsligt. Han hade inte blivit stulen, han hade rymt ut i vildmarken. Nu kom han tillbaka, tillsammans med tolv andra vita hästar, lika vackra som han själv.

Folket i byn samlades förundrade. "Gamle man, du hade rätt. Det var sannerligen ingen olycka att din häst försvann. Vilken välsignelse det visade sig vara!"
Den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Det enda vi vet är att min häst har återvänt. Om det är en olycka eller välsignelse vet vi inte än. Om du läser ett enda ord i en mening, hur kan du då bedöma hela boken?"

Den här gången skrattade byborna inte åt mannen, men inom sig visste de att han hade fel. Han hade ju nu tretton vackra hästar att glädja sig åt. Den gamle mannens son började träna vildhästarna, men bara efter en vecka föll han av en av vildhästarna och bröt benet.

Folket i byn samlades igen. "Tänk, du hade rätt! Det var sannerligen en olycka att dessa hästar skulle komma i din väg. Nu har din ende son brutit benet, han som tjänade pengar för er båda. Nu är du fattigare än någonsin."
Den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Det enda vi vet är att min son har brutit benet. Om det är en olycka eller en välsignelse vet vi inte än. Ett enda penselstreck är inte nog för att bedöma hela tavlan."

En månad senare blev det krig i landet, och alla unga män i byn tvingades gå med i armén. Men den gamle mannens son undslapp, eftersom hans ben var skadat.

Folket i byn samlades hos den gamle mannen. "Du hade rätt, att din son bröt benet visade sig vara allt annat än en olycka. Han är förvisso fortfarande skadad, men han är i varje fall kvar hos dig. Vilken välsignelse! Vi kanske aldrig får se våra söner igen."

Och den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Allt vi vet är att era söner tvingats gå ut i krig och att min son är här. Om det är en olycka eller en välsignelse vet vi inte än. Döm inte, då stelnar sinnet. Det enda vi vet är att livets väg är oändlig. En väg når sin ände, en annan väg har bara börjat. En dörr stängs, en annan öppnas. Du når toppen - det finns en högre topp någon annan stans. Livet är en resa. Vad som väntar bakom kröken vet bara den som går vidare."


Gamla favoriter från arkivet. ♥Repgrimma med tyglar, 179 Kr. { Hööks }

Hööks gav nyliken ut en repgrimma med tillhörande tyglar. Jag var genast tveksam, eftersom Hööks tidigare repgrimmor är dubbelt så tjocka mot vad jag tycker om är de inge vidare. De är dessutom fem gånger så stela som en repgrimma borde vara, enligt mig. Tycker bäst om tunna, följsamma repgrimmor. Den här ser visserligen tunn ut, men den är knappt hälften så följsam som min andra repgrimma.

Anledningen till att jag köpte den då? TYGLARNA! Jag älskar dem! De är tjocka och mysiga att hålla i, de räcker precis två varv runt hennes hals utan att sitta åt för hårt, om man vill ha en halsring. Hitils har jag använt mitt 4.2 meter långa arbetsrep när jag rider i repgrimma, och det är rätt krångligt att knyta fast och sedan hålla koll på en meter för mycke rep... Men dessa är perfekta.

Hehe, Jonna goes salig över rep...
Men kort och gott. Grimman är stel, knutarna är inte åtdragna och den passar för övrigt antagligen bara stora hästar (lite för stor för Winnie, men bara lite), medans tyglarna är great! Grimman går säkert att använda, men då vill jag hellre tipsa om Jaana Heinola. Min vanliga repgrimma kommer därifrån. Du får snabb service, trevligt mottagande och dessutom kan man få en grimma efter dina egna mått utan extra kostnad!
Klicka {här} för att se efter själv!

Och klicka {här} för att hitta repgrimman från Hööks.~ Sometimes I get so weird, I even freak myself out.Världens coolaste tjej. { iJustine }

Önskar jag vågade vara så random.Min hästsyn. { Del 3 - Ställa krav eller inte }

Från mitt synsätt tycker jag många missuppfattat grejen med att inte ställa krav på sin häst och låta denna bestämma själv. Detta behöver inte ske tjugofyra timmar om dygnet, inte varje stund i hästens närhet. Inte enligt mig, i alla fall.

Ett barn som aldrig får några krav på sig och som alltid får bestämma själv kommer ju bryta ihop om man sedan börjar göra det. Det är bara det att jag vill hitta en balansgång, där vi båda kan bestämma tillsammans. Jag styr inte varje steg Winnie tar, men samtidigt får hon inte göra exakt som hon vill.

Vissa krav jag ställer på Winnie är för utveckling för skojs skull. Löslongering, backa ur femte zon osv. Säger hon nej är det inte så stor deal, då prövar vi lite senare. Men det här är ju endå ett 'krav', fast det kanske mer kan beskrivas som en fråga. Ett önskemål, som hästen sedan kan bestämma om den vill genomföra. Vill den inte det kanske man kan fråga igen lite senare, eller lägga det på hyllan ett tag (jag började träna buga för ett år sedan, men det ligger fortfarande på hyllan eftersom vi inte är redo än).

Andra krav är för säkerhet. Vissa saker vet jag som inte Winnie vet. Som att bilar, tåg och traktorer gör väldigt ont att bli påkörda av, till exempel. Då finns det stunder då jag måste säga 'nej, du får inte'.
Att kunna gå 'fint' i grimma är ett annat exempel. Själv brukar jag låta Winnie gå som hon vill från hagen, eller hålla i yttersta änden av grimskaftet. Men då och då tränar jag ändå på att hon ska gå vid sidan av mig, och inte förbi min axel. Varför? Jo, för att jag inte är ensam om att hantera Winnie. Det finns människor som tar in henne ibland som är lite rädda för andra 'främmande' hästar, och andra som hanterar hästar på ett ganska bryskt vis. Och jag vill verken att Winnie ska skrämma någon oavsiktligt, eller bli huvudskygg för att någon rycker i grimman när hon går iväg.

MEN! Ett stort men. De som slår sina hästar, de har jag inget till övers för så länge de gör det. Som flera fina människor sagt, "du är inte dina handlingar", så anser jag inte att dessa är genomruttna i allt de gör, men just när pisken landar på hästens bak har jag ingen respekt för dessa människor.
Alltså, de som skrämmer sina hästar till lydnad. Om hästen inte går, då slår man. Om hästen inte stannar, rycker man. Om hästen tar ett steg åt sidan, då trycker man tillbaka den med benen direkt. Jag ser inte lyckan med detta, enligt mig försvinner hela meningen med att vara nära de här underbara varelserna vid sådana här handlingar. När man gör saker endast för sin egen skull, och inte för dem.

Jag tror mer på att berömma framgången än att påpeka felet.

~ She's a social butterfly.MELODIFESTIVALEN 2011 - {deltävling 3}

1# Linda Sundblad - Lucky You
Första intryck: Hm, kanske.
Andra intryck: Lite sådär medelmåttigt bra. Inget speciellt, men med charm.
Intryck efter låten: En i mängden, inget särskilt. Men dålig var den inte.
Betyg: 3 av 5.
Status: 6:e plats

2# Simon Forsberg -
Tid att andas
Första intryck: Söt...
Andra intryck: Jag tycker om den. Den är fin.
Intryck efter låten: Den var jättemysig! Tyckte verkligen om den.
Betyg: 4 av 5.
Status: 8:e plats

3# Sara Lumholdt -
Enemy
Första intryck: Den här kan bli bra!
Andra intryck: ÄLSKAR refrängen. Tycker hon sjunger för lågt och... falskt i verserna.
Intryck efter låten: Hade hon inte sjungit så konstigt i versen hade den varit suuuuper!
Betyg: 4.5 av 5.
Status: 7:e plats

4# The Playtones - The King
Första intryck: Cool.
Andra intryck: HAHAHAHAHA... Dansband? Men den var faktiskt bra.
Intryck efter låten: Jaja... Varför inte?
Betyg: 3 av 5.
Status: Globen

5# Shirley's Angels - I Thought It Was Forever
Första intryck:
Intressant.
Andra intryck: Lite mer tryck hade varit bra, men i love it.
Intryck efter låten: Har inget mer att säga direkt, den var bra men kunde ha varit lite, lite bättre.
Betyg: 3.5 av 5.
Status: Andra Chansen

6# Sebastian -
No One Else Could
Första intryck: Är det bara jag eller ser han lite bögig ut?
Andra intryck: Den är riktigt bra!
Intryck efter låten: Den var riktigt, riktigt bra!
Betyg: 4.5 av 5.
Status: 5:e plats
7# Sara Varga - Spring för livet
Första intryck: Myyyyyys.
Andra intryck: Jag har verkligen inget seriöst att säga den här veckan. o.o
Intryck efter låten: Den var bra. Sådär lagom härligt.
Betyg: 3 av 5.
Status: Andra Chansen

8# Eric Saade - Popular
Första intryck: Wow...
Andra intryck: Jag är inte så förtjust i hans "jag-talar-genom-näsan"-röst, men den var rätt... cool. Fast meningslös. Oooooh, så meningslös. "Manboy, manboy, wan't to be popular."
Intryck efter låten: Mamma ville att jag skulle skriva att hon gillade den... Jag är inte lika förtjust, men den var ändå... bra.
Betyg: 3 av 5.
Status: Globen


Ni anar inte vad failad jag känner mig.

När jag var sjuk installerade jag ett gammalt favoritspel, Kalle Anka; Kvack Attack.
På förpackningen står det 6 till 10 år. Jag har suttit fast på en bana sedan måndags... Hm...

Idag hittade jag en guid på Youtube som berättade hur man tog sig igenom banan jag sitter fast på. Jag hade tydligen gjort fel hela tiden. DET HÄR SPELET KAN INTE VARA FRÅN SEX ÅR! o.o

Och hur nördig är man inte när man seriöst letar på Youtube efter en walkthrough...

Jag har svårt för Tobbe Larsson...

Jag har inget emot att man lär sin häst att stegra. Och som Tobbe visserligen säger så ska man vara försiktig osv. Men han säger ingenting om hur långt det faktiskt kan ta. Eller om hur viktigt det är att tänka på hästen personlighet, sinnesstämning och fysiska förutsättningar.

Det han säger är att man ska göra "nästan ett litet utfall" och sedan vifta med sina tre meter långa spön (förlåt... jag menar pekpinnar), så stegrar sig hästen. Med tanke på att Tobbes fans till största delen verkar vara 8-13 år gamla ponnyägare tycker jag detta INTE var en vidare bra idé. Way to go, Tobbe. -.-Som alla människor har han säkert sina ljusa stunder, men jag inspireras inte direkt av honom.

Som här till exempel. Han har en poäng, med vissa hästar (som Winnie exempel) kan man använda ett spö/carrotstick till hjälp. Jag gör det för att jag enklare kan visa Winnie vad jag vill. Vissa duktiga människor klarar sig på endast energier - att 'höja' sin egen energi när man vill att hästen ska börja trava - men eftersom jag inte är så duktig än kan en carrotstick vara till hjälp. Grejen är att långt ifrån alla hästar tål det här. När jag prövade horsemanship på Valle, en häst i stallet, hade jag carrotstick, men hade inte behövt den. Egentligen tror jag den gjorde mer skada än nytta, eftersom Valle blev stressad över rörelser med sticken som Winnie knappt rör ett öra för. Han var inte lika noga med hur mycket energi jag gav ifrån mig, som Winnie är.

Det jag vill komma fram till är att Winnie skulle låta mig använda två tremeters longerspön när jag tränar, medans andra hästar skulle fara i taket och ställa sig på andra sidan ridbanan. 

Vill avsluta med att påpeka att tipset "Har man nu en häst som är alldeles för mycket osäker, som inte riktigt hänger på en, så är det bästa träningstipset att röra sig lite snabbare..." låter ytterst idiotiskt. Är hästen osäker, skulle det då vara en FÖRDEL att börja springa runt som en blådåre? Hm...
 Mycket negativt inlägg här.. hehe.

Isabelle & Thea.


you mean everything to me.I shall become an EXTRAORDINARY pig!

Så otroligt söt!


WeStopHate.


Winnie har en stor sten och ett träd nu!


Min ängel har fått vänner!

Winnie har flyttat! Insåg precis att jag inte skrivit att hon ska flytta här...
I alla fall, eftersom vi köpt Ronja och inte kan ha henne på SORF (pengar, pengar, pengar) bestämde vi att Winnie och hon ska stå hos Anna Bäckman, ett stall där mina tre sköthästar stått, samt foderhästen vi hade en vinter. Men så bröt ju sjukdomen ut på SORF, så först IGÅR kunde vi flytta Winnie.

Vi tänkte låta henne gå med Ronja och Sune (en stor häst) i hagen först. Men när Winnie såg vad troligtvis är den första minishettis hon någonsin sett blev hon väldigt uppspelt och ville leka. Och Ronja med sin gravida mage borde knappast springa som en galning med Winnie efter sig. Så vi prövade att släppa ihop hennes med en häst vid namn Bravur Guvijo (Brolle) och ett friesersto, Doreén. En bild på de två finns på Amandas blogg, Brolles ägare.

Gisses så härligt det är! ÄNTLIGEN en stor hage och HAGKOMPISAR! Winnie verkade trivas, pep lite och sparkade lite bakut, men sedan satte de av i galopp över hela hagen och bockade och lekte. Så fruktansvärt skönt, hoppas det håller i sig nu. Winnie fick gå utan täcke idag eftersom Brolle tydligen tycker om att tugga på täcken, hehe. Vi ska köpa någon form av spray mot det, men eftersom det var så fint väder och de verkade hålla igång i hagen fick hon gå naken. Egentligen vill jag ha henne så, men eftersom vi inte har haft något vindskydd eller fri tillgång till hö/halm har det inte funkat när det är svinkallt eller har blåst och nästan regnat.

Hoppas det håller i sig och funkar nu!


Min hästsyn. { Del 2 - I en hästflock }

{Läs del 1 här!}

Det kanske är här det skiljer sig mest av allt. Min syn på en hästflock jämnfört med den 'vanliga'. Så som jag ser på det finns det ingen dominans. Ingen herarki, ingen ledarhingst och ledarsto. Inga ranger.
Människan tror gärna på vad de ser och kan få bevisat, inte vad de känner eller vill tro. När människan ser en häst hugga efter en annan, då är det lätt att tro att den ena är högre i rang än den andra. Men om vi tänker vidare. Hur effektivt skulle det vara i det långa loppet?

En vild hästflock måste vara effektiv, de är flockdjur och flyktdjur och steppdjur. De färdas långa sträckor, ibland knappt med någon mat att tillgå ens, och anfaller ett rovdjur ska hela flocken sättas i rörelse direkt. Sammarbete är allt. Och om vi då blandar in dominans. För att få mer makt själv måste man ge någon annan mindre makt. Så länge dominans finns kan inte två individer ligga på samma nivå. En måste vara... sämre.

Istället för ranger, skulle jag vilja säga att hästarna har platser. Olika platser i en flock, som har olika betydelser för flocken. Exempelvis kanske en häst skyddar flocken från yttre hot, en annan löser konflikter mellan hästarna, en tredje spanar efter faror, en fjärde tar hand om unga och sjuka hästar och så vidare.
Det är antagligen det här människan ser som dominans, när man inte tänker steget längre. Även hästar som är födda i fångenskap har kvar sina förfäders behov av stora, öppna ytor och upp emot 16 timmas ätande om dygnet. När vi begränsar deras ytor och begränsar deras mat, då blir flockens och platsernas betydelse ännu viktigare.

Om vi använder oss av platserna jag gav exempel på. "Beskyddare", "Konfliktlösare", "Spanare", "Omhändertagare". Alla dessa är en viktig del av en välfungerande helhet. Men, om man tänker lite närmre.
Beskyddaren har ett väldigt fysiskt 'jobb'. Denna häst måste vara stark, snabbtänkt och uthållig. Med fördel är denna plats ofta tilldelad en hingst (dada, människan ser sin ledarhingst). Denna hingst måste självklart vara stark och frisk och äta mycket. Börjar ni se vart jag vill komma?
Om vi fortsätter med exempelvis Spanaren. Denna häst måste självklart vara uppmärksam och ha snabba reflexer. Dessutom tycker jag själv att erfarenhet borde vara rätt bra att ha. Även om flocken ska reagera när det prasslar i en buske, kanske Spanaren måste be dem att fly hals över huvud (och kanske falla ned för ett stup?) för att en kanin hoppar fram bakom den där busken. Man måste alltså kunna fatta rationella beslut. Därför kanske denna flockplats passar bäst till ett äldre sto? (Din, ding, ding, vi har ett ledarsto!)

Ja, ni ser min poäng. Jämnför vi en Beskyddare med en Omhändertagare, vilken tror ni behöver mest mat? Vem behöver vara fysiskt starkast och på topp? Vilken kommer kunna putta undan andra hästar när den begränsade matransonen kommer ut i hagen?


Något jag starkt tror på är att hästar kan sluta vara 'hästar'. En häst som blir slagen varje dag kan utan tvekan uppvisa aggresivt beteende mot människor och andra hästar - just av stressen och förvirringen av att bli slagen. Och en häst som blir förtryckt och tillrättavisad i varje steg, kan få dåligt självförtroende. Få verkar inse hur FRUKTANSVÄRT individuella hästar är. Lika individuella och personliga som människor är. Hästar har en personlighet, de har olika åsikter och tycker olika saker är roliga.
I en senare del av den här artikelserien tänkte jag skriva lite mer om detta.

Bara en kort, lite intressant jämnförelse. Ett fotbollslag. Sammarbete är väldigt viktigt. Där finns målvakt, back, mittfältare och forward (ja, jag var tvungen att Googla det där) och alla har sina egna positioner i laget och under matcher. Skulle målvakten plötsligt lämna målet och försöka göra de andra positionernas jobb också, om han skulle kasta sig framför backen eller forwarden varje gång bollen kom nära... Chansen är stor att de laget förlorar. Alla spelare litar på att de andra gör sitt bästa, och sköter själva sin egen uppgift så bra som möjligt.
Precis som i en hästflock!

Hoppas något av detta verkade vettigt, och ursäkta att ni fick vänta så länge!


And then we went crazy and started to sing...
~ I wanna scream, it makes me feel alive.

Jag är... väldigt dålig...

Veckans inspirationstext.

Kommer dyka upp en (eller kanske fler?) gånger i veckan från och med nu. Dessa har INTE jag skrivit, utan är (med tillstånd) kopierade från andra personer. Det är sådant jag tycker ni ska ta del av och som man kan lära sig mer eller mindre från. Har du en text du själv tycker fler ska ta del av så mejla mig på Jonna.NS@hotmail.com så kanske jag lägger upp den. :)

Fina islandshästar.

Dessa tre vackra hästar har jag fått rida på praktiken. Helt underbara. Sokki är sötast, Silfri är underbarast och Keamur är sådär härligt "håll-i-dig-så-kör-vi"!


Sjuklingen informerar.

Om uppdateringen varit dålig hitils lär det bli värre nu. Är sjuk, och orkar inte koncentrera mig på någonting värst längre. Bara att tvinga i såg något att äta är nog att tänka på. Har nog aldrig haft så dålig aptit i hela mitt liv, och mår bra illa om jag äter mer än lite åt gången.

Avslutar med en bild på Bellas fina syster Thea.


MELODIFESTIVALEN 2011 - {deltävling 2}

#1 Brolle - 7 Days And 7 Nights
Första intryck: Mabye....
Andra intryck: Varför tänker jag på Elvis Presley? Fast själva låten funkar.
Intryck efter låten: Inte min smak direkt. Eller jo. Lite min smak. En rätt bra låt... typ... Jag kan verkligen inte bestämma mig! Den är båda bra och dålig.
Betyg: 3 av 5.
Status: Globen

#2 Loreen - My Heart Is Refusing Me
Första intryck: Spagetti...? Har hon... spagetti på sig? Låten gillar jag dock!
Andra intryck: Lite långtråkig och seg, det händer inget liksom.
Intryck efter låten: Näääää... Inte direkt, jag ändrar mig, inte alls så bra.
Betyg: 3 av 5.
Status: Andra Chansen

#3 Babsan - Ge mig en spanjor
Första intryck: JAG DÖR. x'D
Andra intryck: Hon (han... den... det... Babsan...) är ju otrolig. SNÄLLA, kan vi inte skicka henne till Tyskland bara för att se deras reaktioner?! HAHA. Själva låten.. Lite sådär skämtsamt busbra.
Intryck efter låten: Rolig är väl bästa sättet att beskriva den. Haha, jag gillar den.
Betyg: 4 av 5. HAHA.
Status: 7:e

#4 Elisabeth Andreassen - Vaken i en dröm
Första intryck: Den här kan bli fin.
Andra intryck: Jag tycker om den. Jättemycket.
Intryck efter låten: Tyckte den var otroligt fin och mysig!
Betyg: 4 av 5.
Status: 8:e

#5 Sanna Nielsen - I'm in Love
Första intryck: Jorå, den här kan bli intressant.
Andra intryck: Jag gillar den. Inte lika mycket som den innan, men en hel del!
Intryck efter låten: Har inte så mycket mer att säga. Den var bra!
Betyg: 3 av 5.
Status: Globen

#6 The Moniker -
Oh My God!
Första intryck: Jorå...
Andra intryck: It's catchy
Intryck efter låten: Jag tyckte den var riktigt bra. :)
Betyg: 4 av 5.
Status: Andra Chansen

#7 Anniela - Elektrisk
Första intryck: Intressant.
Andra intryck: Jag tycker den är... jo, den är bra. I alla fall väldigt, väldigt okey.
Intryck efter låten: Ge mig några gånger att lyssna på denna kommer jag nog tycka mer och mer om den!
Betyg: 3 av 5.
Status: 6:e

#8 Christian Walz - Like Suicide
Första intryck: Det är kan bli bra!!
Andra intryck: Bäst idag!
Intryck efter låten: Lovely.
Betyg: 5 av 5.
Status: 5:e


Praktik.

Det är minde kul att vakna tjugo i elva och inse att; "Oh crap, tåget går om en tjugo minuter!" Men jag hann med! Flyyyyt.

Bambi. ♥

Dessa sötnosar dök upp utanför hagen på en åker/fält när jag fotade hästarna.
De stod och stirrade på hästarna ett tag, och hästarna stirrade tillbaka. Sedan gick de.
En dag i lösdriften.

Vackra hästar.

Har tillbringat dagen på knä, krypande runt i snön och fotade dessa vackra varelser. Ibland förföljdes jag av några hästar, och gång på gång var jag tvungen att säga ifrån så min mössa, kameraväska eller overallarm skulle bli uppäten. Ibland fann jag min själv stående och klia två hästar, varav den ena mös med huvudet mellan mina knän. De var så mysiga, alla de upp emot 40 hästarna. Det är sådär det ska vara. Tillsammans i en stor hage.
Vill ni se fler bilder?


Tillbaka till praktiken.

Och tillbaka till en anledning att inte hinna blogga... till skillnad från under helgen... *host*
Ikväll kan jag nog hinna fortsätta skriva på de andra delarna av min hästssyn, och sen får jag hitta på lite roliga inlägg... Hm...

Ha det riktigt bra idag!

Jag kan bara gråta.

För deras lidande och människans idioti.


Min fina. ♥Bloggstatistiken funkar inte för fem öre.Blöööööh...?


Min hästsyn. { Del 1 - Allmänt }

Det har varit väldigt mycket tankar just nu. Kalla mig nörd som fortfarande hänger på bilddagboken.se, men av någon random anledning har det blivit i princip centrum för alla utövare av NH, Parelli NH, horsemanship, trickträning och ny senast djurkommunikatörer, samt alla de som gör varianter av allt detta.
Så, finns all inspiration där så självklart sitter jag där, hehe.

Hur tänker jag då? Och hur ser jag på hästar och hästhållning.

Jag börjar faktiskt med att citera en vän från NH-lägret i somras, Anna. Hon har dock varit noga med att poäntera att detta inte är hennes åsikter, utan så som det faktiskt är.

"Många tänker att horsemanship är samma sak som NH/PNH* men det är inte rätt. Ungefär som att använda ordet "ridning" till bara en gren, exempelvis dressyr. Vad skulle allt annat vara då? Skulle inte det också vara ridning? Till exempel fälttävlan, hoppning, freestyle, akademiskt.. Jo, det är ju ridning men en annan form!

Horsemanship syftar inte på just till exempel Natural Horsemanship utan en horsemanship är sättet man värderar, tänker, agerar i allt som har med hästar att göra. Ett horsemanship är ens .. ja rakt översatt "hästmannaskap" men en förklaring av ordet skulle kunna vara "ens förmåga/sätt att hantera och rida hästar". Alltså tillhör inte ordet horsemanship en enda rörelse (PNH/NH) utan det är hela hästhållandet i sig. Alla har olika horsemanship för alla värderar och hanterar olika"

* NH = Natural Horsemanship, PNH = Parelli Natural Horsemanship
Pat Parelli är en välkänd människa innom horsemanshipvärlden vars metoder jag
inte samtycker till.


Vad tror jag på då?
Jag står på sidan som de flesta djurkommunikatörer står på. Och ja, jag tror på sådant. Några av mina vänner kan kommunicera med djur, och tror du själv inte på det så är det så. :) Dumförklara inte saker du inte undersökt närmare. Och läs Alla Kungens Hästar av Emelie Cajsdotter. Den förändrade hela min livssyn.

Tillbaka till saken.
Hästar förstår långt mycket mer än vad människor tror. Alla djur förstår mer. I många lägen är de också långt mycket smartare. Och - något som många inte verkar tro på - det finns en anledning till allt de gör. En häst gör inte saker 'bara för att'. Bara för att du ser en häst hugga efter en annan i hagen betyder inte det att den är arg på någon, eller är högre i rang eller bara hade tråkigt. När det gäller hästar har människan valt att se endast vad de fysiskt kan se, eftersom det är enklare. Om vi tar ett exempel i verkliga livet, direkt från mig.

Winnie och jag tränar löst i paddocken, vi har precis börjat kunna löslongering i trav så vi håller mest på med det. Helt plötsligt vänder Winnie bort från mig och går iväg till paddockens andra ände, där hon ställer sig och stirrar på mig.
Tidigare gick jag efter och försöker lungt driva på henne igen, eller helt enkelt fortsätta med vad vi höll på med. Hade jag varit riktigt inbiten PNH-människa, eller följt Monty Roberts filosofi exempelvis, hade det 'rätta' i det här läget varit att driva ut Winnie på spåret igen och sedan berömma det.
Numera tittar jag istället på Winnie som en spegel. Det stämmer som de säger, din häst är en spegel av dig. Winnie, som är ung och oförstörd, är en glasklar spegel och en utmärkt psykolog. Om man tittar närmre på sig själv, istället för hästen, finner man oftast fler svar. När Winnie går undan, då är det oftast så att jag själv har stressat upp mig, flutit iväg i egna tankar eller är besvärad och ledsen över något. Hon går undan för att ge mig rum att bearbeta det, innan vi kan gå vidare.

Kort och gott.
Lär dig lyssna på dig själv genom din häst, istället för på din häst genom dig själv.

~ Don't go telling me it's to late to start.

Ny låt! Framförd av Sam Tsui och producerad av Kurt Schneider.
Ett vinnande team, utan tvekan.


MELODIFESTIVALEN 2011 - {deltävling 1}

#1 Dilba - Try Again
Första intryck: Njaaaaaaaaa.
Andra intryck: Eller jo, kanske.
Intryck efter låten: Rätt okey låt, men inte direkt min typ av musik. Lite meningslös… Manboy, manboy, you can call me manboy typ.
Betyg: 3 av 5
Status: 8:e

#2 Swingfly
Me and my Drum
Första intryck: Kan bli bra faktiskt.
Andra intryck: Är rätt bra.
Intryck efter låten: Gillar den bara mer och mer. Fråga mig om tre dagar kommer jag säkert älska den. Fartfylld och svängig, och betydligt bättre än förra låten. Kanske också lite menlös, men ska man räkna bort låtar på det försvinner hälften av världens låtar.
Betyg: 4 av 5
Status: Globen

#3 Jenny Silver
Something in your eyes
Första intryck: Jorå!
Andra intryck: Bra... jo, den är bra.
Intryck efter låten: Bra på ett annat vis än förra låten. Jo, den här gillar jag.
Betyg: 3 av 5
Status: Andra Chansen

#4 Jonas MatssonOn my own
Första intryck: Det här kan bli nåt…
Andra intryck: Det här ÄR nåt!
Intryck efter låten: Jag känner mig som en papegoja, men den här är också bra. Bella tyckte inte att den utmärkte sig, men det tyckte jag verkligen den gjorde.
Betyg: 3.5 av 5
Status: 7:e

#5 Le Kid
Oh my god
Första intryck: Ööh… oh my god. På ett icke positivt sätt.
Andra intryck: Den har sin charm, men det är liksom ingen BRA låt.
Intryck efter låten: Den HAR verkligen charm. Men både Bella och jag sa just ”oh my god” genom hela låten. Muffins, godis och en färgexplosion. Det var liksom lite hatkärlek…
Betyg: 2 av 5
Status: 5:e

#6 Rasmus Viberg
Social Butterfly
Första intryck: KARLSSON PÅ TAKET!
Andra intryck: Och jisses vad kort han är… Men låten, me like very much!
Intryck efter låten: Den är bäst hittills. Ju mer jag lyssnar på den, dessto mer tycker jag om den. Den är… jo, den är underbar.
Betyg: 5 av 5
Status: 6:a

#7 Pernilla AnderssonDesperados
Första intryck: Oh… cool.
Andra intryck: Det är ju inte direkt något WOW i låten, men den har sin charm.
Intryck efter låten: Lite... jag vet inte, seg? Tråkig. Den hade ingen power direkt. Den här lyssnar man på med låg volym när man sitter på en sommaräng och solar.
Betyg: 2.5 av 5
Status: Andra Chansen

#8 Danny – In the club
Första intryck: Danny… Danny är Danny, tyvärr, och ja…
Andra intryck: MANBOY, MANBOY, JAG-KAN-BARA-SJUNGA-MENINGSLÖSA-LÅTAR MANBOY.
Intryck efter låten: Ja, charm är väl fel att säga, men lite lite bra måste jag kanske erkänna att den nästan kan kallas… Nästan. Men mest av allt är den meningslös och en i mängden. Det finns trehundra femtioelva andra låtar som låter precis likadant.
Betyg: 1 av 5
Status: Globen


JAG VET INTE VAD JAG SKA SKRIVA OM!

Lite drygt. Jag är dryg... eller, bloggen är i alla fall...

Vad vill ni helst läsa om? Hehe.

~ Close your eyes and enjoy the ride.


I ♥ my cat. { elvis }


Min första illustration!

Titta vad jag hittade! Första bilden jag någonsin ritat på datorn, första bilden jag gjorde med ritplatta! Hahahaha.
Den är inte helt på fri hand, dock. Har använt bilder som en "grund" till endel saker, hehe.


Hästar är som Stereogram. {mina egna tankar}Det här är ett stereogram. Ibland kallas de även Magical Eye Picture. Vid första anblicken av den här bilden ser man bara en enda röra av färger. Min första tanke var att det var en tavla av någon konstnär som tjänar alldeles för mycket pengar på att kasta lite färg på en duk. Det finns liksom inget att se direkt, och den blir snabbt lite tråkig.

Men, om man tittar på ett speciellt sätt, då träder plötsligt en annan bild plats. Istället för den konstiga färgexplosionen finns där en 3D bild. Man ser den inte om man inte försöker. Om man inte vill se. Gömd i bilden ovan finns en vas med blommor. Hur många hade kunnat gissa det?
När det kommer till djur, då ser människor bara vad de fysiskt ser. Vad de vill se. Vi ser en handling, och utan ett öppet sinne blir vi låsta i den handlingen. En häst med bakstrykta öron är alltid arg, en häst som hotar en annan är alltid högre i rang. Men när man tittar bakom det man ser, när man öppnar sitt sinne, vidgar sina tankar och tänker "outside the box", då träder en ny värld fram. Det kanske inte alltid är något så vackert en vas med blommor, tvärt om kan det i vissa fall vara svårt att höra vad som finns att säga, bakom det man ser. Att höra att det inte är hästen det är fel på, det är du själv som måste tänka över dina tankar, känslor och handlingar.
Men oftast är det betydligt vackrare än en simpel blomma. Bakom det man ser, där kan den renaste, vackraste kärleken finnas. Acceptans, frihet, glädje, livskraft.

Jag försöker se det som man inte ser, eller snarare känna det man inte ser. Jag lyckas inte alltid, jag har nyss börjat. För ett år sedan tog jag första steget in i den här nya världen, men först för någon månad sedan började jag förstå helheten. Om hur oerhört djupa och inteligenta dessa djur är. Och att på någon månad rensa bort alla tankar, intryck, känslor och framför allt så kallad kunskap jag fått ta del av i 17 år... Det är svårt, kan jag säga er. Gång på gång fastnar jag i gammalt beteende, gör saker jag vet är dumt, men jag försöker. Och ibland tycker jag tanken är det viktigaste. Det är viljan, inte resultatet. Förändring sker långsamt.

Det verkar ibland som om människan tror att vi själva blir smartare av att sänka intelligensen omkring oss.

Till stallet!

Har lugnat ner mig efter mitt upprörda inlägg tidigare, hehe. King of Anything har spelats på högsta volym hela morgonen, och med sol och blå himmel utanför fönstret kan man inte vara arg! Jag jobbar hemifrån idag, ska lägga fram idéer för hur min praktikplats hemsida kan se ut. Vilket är skönt, hehe.

Ska åka till min fina häst nu. Tror vi kanske tar en promenad eller något i det fina vädret. I Sala finns i princip endast EN bra ridstig, och där har man ridit så mycket att man kan rida den i sömnen. Tror jag ska ut och prominera lite på asfalten, det är ju bra för ben och hovar med lite varierande underlag, hehe.

Ha de gött!

Jag blir förbannad, rent ut sagt.

Och upprörd. Ledsen och besviken. Och förbannad. Mest förbannad.

Texten nedan är tagen direkt ur tidningen Min Häst, Nr. 14 2005.

"UNGHÄSTEN, Del 4 Inridningen fortsätter.

Trots:
Ofta kan hästen bli lite trotsig efter någon månads ridning och då gäller det att sätta gränser för hur den får uppträda. En bestraffning i form av spörapp måste alltid komma i exakt när hästen varit dum, inte en minut för sent. Titta på hur hästar uppträder mot varandra i hagen; om en häst gör något som en annan inte tycker om, blir den omedelbart biten eller får en annan tillrättavisning. Och sedan är allt bra igen! Det är alltså viktigt att straffet kommer i rätt ögonblick och att man sedan inte sitter och är småsur (kanske drar i tyglarna eller är onödigt hårdhänt med skänklarna) en lång stund efteråt. Hästen måste få klara signaler från dig om vad som är rätt och vad som är fel. Mycket beröm när den gör rätt och ett snabbt, snärtigt rapp om den gör fel."

Det är mycket som är, men som man inte ser.
Det är intressant hur mer än halva jordklotet är extremt benägna att tro på en Gud av något slag, trotts att de inte kan se honom, men knapp en kotte tror att det ligger mer bakom en hästflock än dominans och herarki - det man "ser". För om en häst biter en annan, då är detta ALLTID ju en tillrättavisning, jojomän. För det SER JU UT SÅ... right? *host*

Det som gör mest ont i hjärtat är att detta är en hästtidning för barn som säger detta. Slå din unghäst när den gör fel. Slå hästen när den gör fel. Jag står fast vid att slå sin häst när den gör fel, är som att slå sitt barn när det gör fel. Att tillrättavisa I VISSA TILLFÄLLEN tycker jag inte är fel, men att SLÅ sin häst för att komma dit? Varför inte ge alla i kön på ICA en rak höger för att de står i vägen när du ändå är igång...? Ja, jag tycker helt seriöst att det är så illa. Det gör jag. Jag ångrar varje gång jag använt spö i mitt liv utan bättre vetande, och fick jag bestämma skulle jag ta alla spön och göra en majbrasa av dem.


Kanske bör tillägga detta;
Spön där man har för avsikt att bestraffa fram ett visst beteende är vad jag hatar. När avsikten med spön är att röra hästen med dem när de "gör fel". Jag har sett (få) människor som faktiskt kan använda spön på ett vettigt vis. Föga förvånande är alla dessa horsemanship-människor, och stor del av dessa spön är carrot sticks. Vi - eller åtmindstånde jag - rör aldrig hästen med sticken (misstag händer, såklart, men jag försöker). Winnie tål att man skriker, gormar och slår med spön runt henne, så därför driver jag på henne med den eller bromsar henne med den. Grejen är att Winnie har modet att säga nej. När hon inte vill, när jag inte är närvarande eller när någon av oss inte förstår, då säger Winnie ifrån eftersom hon vet att hon inte blir bestraffad för det. Eller snarare, hon vet INTE att hon KUNDE ha blivit bestraffad. Hon har en egen vilja, och jag älskar det med henne.

Jag tänker avsluta med ett citat.
Det är hämtat från en blogg som drivs av två vänner till mig, Enna och Oline. Fina människor. {KLICKA HÄR}
Den handlar om djurkommunikation, och återigen, du får tycka och tro vad du vill, men jag tror. Citatet kommer från en häst som Enna talade med, och handlar om hästens förra hem;

"Ibland fick jag ett slag på rumpan. Det var obehagligt och när jag skulle visa och förklara för dom så slog dom bara mer. Jag lärde mig tillslut att vara tyst, dom tänkte inte lyssna. Jag slutade försöka berätta, det gjorde bara ont."

Jag önskar jag orkade skriva den här boken.


~ I hate to break it to you babe, but I’m not drowning.


Praktik

Börjar strax praktiken igen. Vi vr i skolan igår för att prata om uppgifter och så vidare, men nu är det dags igen. Kameran fick följa med idag, även om det är lite för molnigt och grått väder för min smak. Bilder blir alltid bäst i solljus, hehe. Ha de gött!

TILLBAKA TILL STARTSIDAN

bloglovin

Allmänt
Dagbok
Dagens
Skola

Hästar
Horsemanship
Hästar
Kung Valdemar
Min Hästsyn
Ronja

Våra Häst
Amazing
Dalwinnie
Flisan
Holly Hobbie
Prins

Bloggandet
Bloggen
Designer
Gästbloggare

Intressen
Böcker
Film/TV
Illustrationer
Reading List 2013

Musik
Alex Day
Alexz Johnson
Sam Tsui
Musik

Äventyr
Mallorca 2010
London 2012
London 2013 #1
London 2013 #2

Övrigt
Birk
Citat
Fritt att diskutera!
Melodifestivalen 2011
Melodifestivalen 2012
Melodifestivalen 2013
Tänkvärt
Från Youtube

Fotografier
Byggnader
Djur
Evenemang
Hästar
Macro
Människor
Natur
Sport
Tävlingsbidrag
Vardagligt
Övrigt


2013
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Feb, , Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2010
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec