TED: Ideas worth spreading

När jag inte har bättre för mig brukar jag titta på olika TED talks. TED (Technology Entertainment Design) är enkelt förklarat en stor konferens med insipirerande framträdanden. De har sedan en tid tillbaka en app man kan ladda ner till åtmindstånde iPhone där det finns massor av talks! Väldigt inspirerande och tänkvärt.

Hemsida: www.ted.com

Några av mina favorit TED talks.

Love Is All You Need?


Nope.

Lite så jag känner. Nope. Nopenopenope. Gick och la mig igår med en lite konstig känsla i halsen, vaknade med den trevliga känslan som kan liknas med att svälja taggtråd. Nu har jag väl i och för sig aldrig svalt taggtråd, men ni fattar grejen. Ont gör det i alla fall. Har varit halvt borta hela dagen, ni vet sådär när man är förkyld och allt bara känns otroligt jobbigt och man vill sova men inte lyckas somna. Kul lördag liksom.

Men ska man bli sjuk så blev jag väl sjuk på en rätt bra dag. Det är nämligen så att jag inte jobbar förrän fredag nästa vecka. Så jag hinner förhoppningsvis bli frisk tills dess. Och det är faktiskt rätt bra att jag blir sjuk först nu så jag har det överstökat, för nästa söndag kommer bästa Edda upp från Skåneland och hälsar på. Torsdagen därefter tittar Mikaela upp från Stockholm och stannar till lördag. Edda åker hem tisdagen veckan efter det. Två dagar efter det fyller jag ju år... 20. Ingen tonåring längre, förstår inte hur det gick till. Fyllde ju nyss 15 liksom...

Och dagen efter det då... Well, då sätter jag mig på ett plan till London igen. Oops. Det råkade bli så. Denna gång med mamma, Mikaela och en vän till familjen. Även denna gång för en musikal. Mamma älskar Phantom of the Opera nämligen och nu ville hon se den på riktigt. Jag säger inte emot. Tycker mycket om filmen och alltså det är LONDON vem säger nej till det liksom. Så jag får halsa te med honung de kommande dagarna nu så jag hinner bli frisk!

~ covered in stardust.

Ni minns Lena, som vann Eurovision 2010? Well, här är en låt från hennes 'nya' album. Me like. Very much.


Doctor Who.

"Hey. Do you mind if I tell you a story? One you might not have heard. All the elements in your body were forged many many millions of years ago in the heart of a faraway star that exploded and died. That explosion scattered those elements across the desolations of deep space. After so, so many millions of years, these elements came together to form new stars and new planets. And on and on it went. The elements came together and burst apart, forming shoes and ships and sealing wax and cabbages and kings. Until, eventually, they came together to make you. You are unique in the universe. There is only one [you]. And there will never be another. Getting rid of that existence isn't a sacrifice, it's a waste!"
- The Doctor / Doctor Who S07E08 The Rings of Akhaten

NATURE.


white / blue


Save Rock and Roll / FALL OUT BOY
springtime.


Jobb, hästskit och jisses vad varmt det blev plötsligt...

Vet inte hur socialt acceptabelt det är att prata om hästskit så här på en blogg men jag vill bara tala om att jag skyfflat väldigt mycket hästskit de senaste dagarna. Råkade få mig ett jobb som stallansvarig på Heby Ridskola! Not the most fancy job, I'm aware. Men det är väldigt trevligt så klagar inte. Mina axlar/ryggen däremot klagar lite, men de behöver vi inte lyssna på. Har som sagt mockat väldigt många boxar de senaste dagarna. Och fyllt väldigt många höpåsar.

Annat som hänt de senaste dagarna är att det blev vår. Sådär från ingenstanns. Först var det massa snö och sen regnade det några dagar och plötsligt var snön borta och det växte tussilago och blåsippor här och var. Hängde inte riktigt med där men jag klagar inte. Idag har det varit sådär väldigt varmt när man går runt i tunn tröja och bara njuter.

Gick ut och fotade lite idag. Kröp omkring på marken sådär som jag brukar och fotade blommor med baken i vädret. "Vad gör man inte för en bild" yadda yadda yadda. Bilder dyker upp allt eftersom!


Elvis, Esther & Elizabeth.


Probably my favorite youtubevideo yes...


20 April 2011.


16 April 2011.

Idag har Winnie bott i Snarpsätra i två år. Amazing (Ronja har vi ju tyvärr sålt..) har varit här i två år och en dag. Jag har själv bott här två år och två dagar. Trivs fortfarande super! Här har ni några bilder från dagen Ronja och Amazing kom hit!


W.


INCENDIARY : Chris Cleave


Engelskt omslag. Boken verkar inte vara översatt till svenska.
 
För ungefär ett år sedan plockade jag upp en bok i en bokaffär i Västerås. Som vanligt vände jag på boken och skulle läsa på baksidan. Första meningen, och jag citerar här, är: "We don't want to tell you what happens in this book". De fortsätter med att förklara att det är en väldigt speciell historia och de vill inte förstöra något. Man måste läsa för att förstå. "The magic is in how it unfolds", avslutar de med. Jag kunde inte låta bli att köpa den, och det är jag glad för. Boken heter The Other Hand (Little Bee på svenska) och är bland de bästa böcker jag läst. Chris Cleave är ett geni när det gäller språk. Han kan böja det runt karaktärer, förändra det utefter varje person och han gör det så LEVANDE. Man glömmer nästan att man sitter och läser en bok, istället känns det som om någon sitter framför en och berättar. Det är fiktiva historier, men de känns så verkliga att man ibland blir lite rädd.

Jag hittade två av hans andra böcker, Incendiary och Gold, på bokrean i Sala. Incendiary är hans debutroman så jag började med att läsa den. Och herregud. Till att börja med så ska jag kanske tala om att jag nu kommer berätta lite om vad boken handlar om, men det är inte direkt några spoilers eftersom till skillnad från The Other Hand så berättar de i princip hela handlingen på baksidan av boken... En kvinna, som genom hela boken aldrig nämns vid namn, är otrogen samtidigt som fotbollsarenan där hennes son och make är sprängs i luften. Den utspelar sig under ett år från den händelsen.

Boken är utformad så att den här kvinnan skriver ett brev till Osama bin Laden, som ligger bakom den fiktiva bombningen. Språket bryter väl i princip alla skriftliga regler (för att inte tala om den i princip totala avsaknaden av kommatecken, något kvinnan själv påpekar: "I'm not thick or something just don't ask me where the commas go.") men ändå älskar jag det, eftersom det känns verkligt. Chris Cleave har den där unika förmågan att inte bara skriva en bok, utan att skriva en bok som slår sin väg in i ditt huvud och hjärta. Man KÄNNER vad huvudpersonen känner.

Man får främst följa kvinnan under ett år, samt tre andra större karaktärer, men också London, där boken utspelar sig. Man får många skymtar av hur staden reagerade på bombdådet i boken, och det är facinerande hur verkligt det ändå känns. Jag fick flera gånger påminna mig själv om att "Nej, just detta har inte hänt", eftersom det kändes som att det har det visst.

Boken blir väldigt... intensiv... mot slutet. Hade inte förväntat mig den vändningen och det var både facinerande och skrämmande att läsa. Ska inte avslöja något, läs den istället. Tacka vet jag bra författare alltså jisses...

Några citat:
“You may think that's funny Osama but you never can squeeze every last bit of pride out of a human being. It's like a tube of toothpaste. You can twist it and you can crush it but there's always a tiny bit left isn't there?”
 
“I'm going to write to you about the emptiness that was left when you took my boy away. I'm going to write so you can look into my empty life and see what a human boy really is from the shape of the hole he leaves behind. I want you to feel that hole in your heart and stroke it with your hands and cut your fingers on its sharp edges.”
 
“I hope this letter reaches you (Osama) anyway. I hope it finds you before the Americans do otherwise I'm going to wish I hadn't bothered aren't I?”

Packa ner och packa upp.

New rooooom. På grund av anledningar har jag bytt rum. Vi har ju vår övervåning med kök, badrum, vardagsrum och två sovrum. Nedervåningen består av ett pentry, en toalett och ett sovrum, samt två rum till som i princip är betonggolv och gipsväggar som just nu används som föråd. Där nere har mamma bott fram tills nu, men nu flyttade vi om så jag bor där nere och mamma där uppe. Jag stortrivs! Vi började flytta ner i söndags, men först igår fixade jag klart det sista! Hade ju 200+ bilder att få upp på väggarna, hehe, det tar ett tag.
 
 
{ KLICKA HÄR FÖR PANORAMABILD }


Mumford & Sons.

Wow. Alltså allvarligt talat, wow. Jag har sett artister spela på Salamässan, typ... i stil med Amy Diamond och Nanne Grönvall. Det närmsta en konsert jag kommit är när Bella och jag gick och såg Melody Club när de spelade på torget i Sala vilket i och för sig är något men INGENTING mot detta.

Vi kom dit någon timme innan det började och stod och trängdes ett tag vid dörrarna, för att sedan bli insläppta till själva salen där de skulle spela. Där stod vi sedan en timme. Mina fötter var inte jätteglada på mig redan efter den första timmen, men det gick att inte tänka på. Det skulle börja klockan åtta, och klockan åtta kom det mycket riktigt upp ett band på scenen. Bara det att det var fel band. Och jag känner ju självklart till konceptet med förband, men jag trodde att de skulle vara... mer före, om man säger så. Istället började DE spela klockan åtta, och höll på en halvtimme innan NÄSTA förband hoppade upp på scenen och spelade ytterligare en halvtimme... Så vid det laget hade vi stått på samma fläck i två timmar och det känns i benen kan jag lova. För att inte nämna det faktum att de som byggde det där rummet aldrig hört talas om LUFTKONDITIONERING. Ibland kunde det komma en kall vindpust från ingenstans, men för det mesta var det varmt. Men det fanns vatten och tillslut var förbanden klara. Inte det att de inte var bra, det var dem. Minns inte namnen tyvärr, de ena tror jag inte ens presenterade sig och de andra mumlade bara när han pratade, men de var riktigt bra. Det är ju bara det att när man stått två timmar är man lite grinig och har man kommit dit för att se Mumford & Sons då vill man se Mumford & Sons.

Men så klev faktiskt Mumford & Sons upp på scenen och plötsligt var det inte lika jobbigt att stå längre. Vi sjöng och hoppade och jag hade rätt ont i både fötter och hals efteråt men HERREGUD vad härligt det var. När allt var över och vi skulle gå ut därifrån kände jag mest för att tvärvända och dra upp bandet på scenen igen och tvinga det att spela lite mer.

Filmade lite med mobilen, ni kan se två av dem nedan. Ingen megakvalite, men det får ni leva med.
Mumford & Sons.
On a train.

Gör en snabb trip ner till Skåne idag, hehe. Ska hem redan i morgon. För några månader sedan fick jag ett väldigt entusiastiskt sms av Edda som sa att Mumford & Sons skulle spela i Köpenhamn 8 april. Idag då. På den vägen är det och nu sitter jag på ett tåg och fördriver tiden med att se på sista två Harry Potterfilmerna ("DOBBY HAS NO MASTER. DOBBY IS A FREE ELF"). Har ungefär fem timmars resa kvar, tur att man älskar att åka tåg!


Att träna andra hästar!

Träna kommunikation/horsemanship/markträning med andra hästar är alltid kul. Speciellt den där första stunden när man måste känna sig fram och se vart gränserna går, hur känslig hästen är och hur man själv måste röra sig.

Idag fick jag pröva lite med grannens häst som står på gråden. Satte på en repgrimma och prövade lite flytta för tryck och följa. Som de flesta hästar när man prövar detta för första gången så var han lite ofocuserad och oförstående, och lite närgången, men otroligt smart och det tog inte många minuter innan man riktigt såg hur polletten föll ner.

För några månader sedan jobbade jag rätt mycket med vår andra grannes häst Szkooby. Han hade blivit skadad i ett ben, och under tiden det läktes stod han i princip på boxvila. Då detta är en väldigt aktiv häst (både mentalt och fysiskt) byggdes det upp oerhört mycket överskottsenergi. Ägarna frågade mig om jag ville träna honom lite från marken för att ge honom något att tänka på. De första passen flög han i luften flera gånger. Alltid noga med att hålla sig borta från mig, men han kunde hoppa och stegra om jag arbetade med för mycket energi. Precis som första hästen jag nämnde var han väldigt ofocuserad i början, jag kunde få hans uppmärksamhet efter lite jobb men sekunden jag slappnade av vände han bort huvudet och tittade på något annat. På sätt och vis gör det inget, jag låter ofta Winnie titta sig omkring när vi tränar. Men målet är ju att du ska få en lugn häst, och en häst som tittar fram och tillbaka på massa intressanta saker är sällan lugn. En del tränar på att hästen ska fokusera på dig (ta tillbaka huvudet/skaka i repet/etc om hästen tittar bort), men jag brukar tillåta det i början och istället bara fortsätta den övriga träningen, kanske flytta bakdel och rygga och följa. Det går ofta rätt fort för de flesta hästar att slappna av och lyssna enbart på dig om du berömmer rätt beteende på rätt plats. Det är en utmaning, men man får träna själv!

Här har ni en film från andra gången jag tränade Szkooby! Som ni ser är han rätt spänd och ofokuserad.Szkooby och jag jobbade ungefär två gånger i veckan under en månad, och tränade på att flytta för tryck i alla riktningar, följa när jag går och väldigt, väldigt mycket miljöträning. Man kanske kan tycka att när hästen är väldigt pigg kanske man inte ska dra fram stolar och sätta på sitt huvud som ni ser på bilden nedan, men det var just det han behövde. Szkooby är en oerhört smart häst, och han behövde ordentlig hjärngympa. Så fort jag började slänga omkring med flaggor och stolar och konor var han lite vaksam i några minuter, men sen blev han hellugn och bara slappnade av och lät mig hållas.

 
 Vi testade även väldigt mycket tagreting. Eller vår egen version av det. Targeting är vanligt i hundträning, men funkar lika bra på hästar. Enkelt förklarat går det ut på att jag väljer en punkt där hästen ska göra något. Till exempel sätta foten på en pall, eller mulen mot en prick på väggen. Jag började med att ta fram en av våra stora koner och pekade på den. Så fort Szkooby rörde mulen nära konen berömde jag. Efter bara några försök kunde jag stå någon meter ifrån och peka på konen, och den duktiga pojken gick själv fram och tryckte mulen mot toppen av den. Ni kan se detta i slutet av videon nedan.

Det här är en månad efter den första filmen! Rätt mycket lugnare nu, tycker ni inte?
 

THE CURIOUS INCIDENT OF THE DOG IN THE NIGHT-TIME : Mark Haddon

Engelska och svenska omslaget.
 
Min vän Mikaela pratade väldigt mycket om den här boken, och såklart kunde jag inte låta bli att läsa den.
För mig var det här den sortens bok som man både älskar och har svårt att ta sig igenom. Det är ett väldigt speciellt språk, främst för att den är skriven ur första persons perspektiv och att huvudpersonen, Christopher, har Aspergers. Själv beskriver han sig som "a mathematician with some behavioral difficulties". Boken börjar med att Christopher hittar sin grannes hund (där av hundarna på omslaget) död i grannens trädgård med en högaffel genom sig (därav det engelska omslaget). Christopher bestämmer sig för att ta reda på vem som mördat hunden, och börjar skriva en bok om det. Därav det mycket speciella, men också vackra språket.

Okey, jag har suttit och skrivit och skrivit om och tagit bort meningar i tjugo minuter nu eftersom jag inte vet vad jag ska skriva. Det är en vacker bok, Christopher fokuserar på udda saker och kastar in udda fakta och intressant information som man annars aldrig får i böcker. Samtidigt är den rätt... enkelspårig. Ni vet hur jag alltid tjatar om lager? Den här boken var ett, väldigt stort, lager. Christopher har inte riktigt förmågan, eller viljan, att beskriva personerna i sin omgivning. Han nämner namn, ibland yrke, men inte mer om de personer han möter. Ibland får man någon liten beskrivning av ett utseenden. Fast i och försig kommer det plötsligt en detaljerad ritning av en tågstation så jag ska inte klaga. När jag tänker efter är det kanske orättvist av mig att säga att den är lite enkel. Den är annorlunda, helt enkelt. Fantastiskt vacker, men annorlunda. För min del krävde den lite vilja för att ta sig igenom, men jag läste de sista 150 sidorna sedan igår så det var inte att leta efter vilja med spade...

Jisses jag tror inte jag borde skriva just nu, har ingen koll på vad jag säger.
All in all, läs den här boken.
Den är underbar.


"Prime numbers are what is left when you have taken all the patterns away. I think prime numbers are like life. They are very logical but you could never work out the rules, even if you spent all your time thinking about them."

"On the fifth day, which was a Sunday, it rained very hard. I like it when it rains hard. It sounds like white noise everywhere, which is like silence but not empty."
 
“And people who believe in God think God has put human beings on the earth because they think human beings are the best animal, but human beings are just an animal and they will evolve into another animal, and that animal will be cleverer and it will put human beings into a zoo, like we put chimpanzees and gorillas into a zoo.”

2009 - 2013

Några av mina favoritbilder på Winnie under åren. Vi närmar oss fyra år tillsammans nu, helt otroligt.
Hon blir åtta i år, flickan min. Tiden går så fort!

Bilderna är fotade av mig, Bella, Edda eller mamma, och de kommer huller om buller.


 
 
 
 
 
 

Ni vet när man lär sig något och det går riktigt bra?

Och man ska visa någon och plötsligt så är man skitdålig på det?

I januari lärde jag ju mig The Cup Song. Jag är högerhänt. Så jag tänkte att jag skulle lära mig det från vänster liksom. Och det gick riktigt bra! Jag kunde till och med byta fram och tillbaka mellan vänster och höger, varannan liksom.

Så jag bestämde mig för att filma lite. För att se bättre hur det blev.

Och självklart blev allt en ren katastrof.
Min favorit är den sista. När jag gör från vänster lyckas jag på
något vis skjuta ifrån mig muggen så den flyger åt alla håll....
 
 
 

Holly Hobbie.


London 2013.


TILLBAKA TILL STARTSIDAN

bloglovin

Allmänt
Dagbok
Dagens
Skola

Hästar
Horsemanship
Hästar
Kung Valdemar
Min Hästsyn
Ronja

Våra Häst
Amazing
Dalwinnie
Flisan
Holly Hobbie
Prins

Bloggandet
Bloggen
Designer
Gästbloggare

Intressen
Böcker
Film/TV
Illustrationer
Reading List 2013

Musik
Alex Day
Alexz Johnson
Sam Tsui
Musik

Äventyr
Mallorca 2010
London 2012
London 2013 #1
London 2013 #2

Övrigt
Birk
Citat
Fritt att diskutera!
Melodifestivalen 2011
Melodifestivalen 2012
Melodifestivalen 2013
Tänkvärt
Från Youtube

Fotografier
Byggnader
Djur
Evenemang
Hästar
Macro
Människor
Natur
Sport
Tävlingsbidrag
Vardagligt
Övrigt


2013
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Feb, , Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2010
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec