The Host.

DET HÄR INLÄGGET KOMMER INTE DIREKT KRYLLA AV SPOILERS, MEN DET KOMMER FÖRMODLIGEN INNEHÅLLA NÅGRA. SÅ HAR DU INTE SETT FILMEN ÄN OCH INTE VILL VETA MINSTA LILLA AV VAD SOM HÄNDER SÅ LÄS INTE.

I torsdags var det äntligen dags. Efter fyra år av väntan såg Edda och jag äntligen The Host. Filmatiseringen av boken av Stephenie Mayer. När vi träffades för första gången på hästlägret 2010 vi båda var med på var det den första boken vi pratade om. Edda introducerade mig dessutom för fanfiction, något jag hört om men aldrig läst själv, en The Host fanfic. Vi satt vid flera tillfällen på det lägret och läste på min iPhone, hehe... Minnen...

Anyway, jag har velat se den här filmen innan det ens var bestämt att det skulle bli en film, just eftersom jag inte förstått hur det ska gå till. De som läst The Host förstår vad jag menar. I princip hela boken kryllar ju av mentala konversationer mellan Wanda och Melanie. Dessutom skulle det varit väldigt enkelt att göra om hela storyn till en kärlekshistoria och inte focusera på allt det andra som boken handlade om, som mänskilgheten och de val vi gör och vad som är rätt och fel etc.

Vissa saker blev lite... hastade... Som det faktum att det i princip verkar som om Wanda och Ian blir kära i varandra över en eftermiddag. Och en del scener kändes väl stela. Men all in all älskade jag filmen. Det är ju självklart att det är svårt att få in alla detaljer i en 600+ sidors bok i en två timmar lång film, speciellt då det är otroligt många detaljer i boken. Annat jag saknade var att de i princip inte hade med något om de andra värdarna, och inga av de vackra namnen nämndes. Jag menar, när det finns namn som "Petals Open To The Moon", "Burns Living Flowers", "Cloud Spinner" och "Sunlight Passing Through the Ice", och platser som "Singing World", då använder man dem även i filmen tycker jag. Men icke, inte ett ord nämndes.

Det var en riktigt cool, välgjord film med många fina ögonblick och scener. Tycker absolut ni borde se den, och även läsa boken!

I really love Doctor Who..
(x)

LONDON 2013.

London var awesome, fast det är ju inte direkt någon nyhet. Edda och jag landade på Stansted vid tvåtiden, och efter lite velande bestämde oss för att köpa tågbiljetter istället för bussbiljetter in till London, som förra året. Lite dyrare, men åh så skönt! Runt 45 minuter istället för över en och en halv timme, och tåg är ju alltid skönare än buss. Plus fritt Wi-fi. Dessutom träffade vi världens trevligaste konduktör som småpratade med och, efter att ha fått reda på att vi var vad de flesta skulle kalla "nördar", berättade om en sci-fi butik han sett någon dag innan. Vi kände visserligen redan till denna och var där förra året (Forbidden Planet), men ändå!

Väl i London tog vi Tunnelbanan till det hostel (vandrarhem) vi skulle bo på, "Smart Russell Square". Jag skulle inte kalla det modernt, men mysigt och absolut ett ställe jag skulle komma tillbaka till. Lite livligt ibland (är säker på att de hyrt ut rummet ovanför oss till en grupp elefanter, JISSES vad de klampade ibland!), visst, men så betalade vi knappt något heller.

Direkt efter åkte vi till Speakers Corner som tyvärr var rätt dött denna dag, och vandrade efter det upp längs Oxford Street. Åt tjocka våfflor med smältchoklad. Nam.

På måndagen gjorde vi så mycket att jag knappt har någon koll på när/var/hur/varför. Började dagen med att åka till St. Barts som inte säger de flesta så mycket men får alla Sherlockians att kvida "gah" (just smile and wave at the crazy fan, just smile and wave). Därefter åt vi frukost på Speedy's, besökte British Library som tyvärr var rätt begränsat om man inte hade diverse tillstånd men fantastiskt fint i alla fall, åkte vidare till området runt St. Paul's Cathedral, gick över Millenium Bridge och gick in längst upp på Tate Modern och betraktade den vackra utsikten ett tag.

Vidare till Piccadilly Circus och upp på Shaftesbury Avenue för att besöka tidigare nämnda sci-fi butik, äta på Subway efter att ha letat efter ett Starbucks i en halvtimme och sedan se Les Misérables som var SÅ BRA. Jag menar WOW. Jag såg filmen i januari och älskade den, och sedan dess har Edda och jag lyssnat på musiken som galningar. Hela Londonresan grundade sig på meningen "Om det är någon musikal jag vill se live så är det Les Mis" vilket väldigt snabbt förvandlades till ett enda stort "LET'S DO IT".

Musiken, scenen, rekvisita, cast... allt var otroligt och jag skrattade och grät om vartannat. Har ni möjligheten så SE DEN HÄR MUSIKALEN.

Efteråt gick vi ner på Piccadilly och tittade på några duktiga dansare, och gick sedan till M&M Shop innan vi åkte hem. Alltså jag är inte överdrivet förtjust i M&Ms men wow det där är en fantastisk butik. SÅ MYCKET CHOKLAD. SO MANY COLOURS.

Därefter hem och sova. Hur våra ben och fötter kändes ska vi inte ens prata om.
Tisdag började med en otroligt god Full English Breakfast. Nam. Därefter satte vi oss på ett tåg och begav oss snabbt och smidigt till Cardiff, Wales, där alla ord är fullkomligt omöjliga att uttala. Jag menar när vi klev av tåget möttes vi av skyltar med "Ffordd Allan", "Tocynnau" och "Perirannau Arian". Tack och lov fanns det i engelska också, annars hade vi nog varit kvar där borta.

Anledningen till en day-trip till Cardiff var främst Doctor Who Experience. Yes, I am a nerd, say it and get it over with. DWE var hur som helst väldigt coolt, speciellt alla 'original props'. Efteråt strövade vi runt lite i Cardiff Bay (filmlocation för Torchwood, nevertheless!)
Väl där råkade vi gå förbi ett amerikanskt hamburgarställe som jag lite förbigående tittade in i och insåg att "Oh god, det är här de spelade in scenerna i början av första avsnittet (The Impossible Astronaut) av säsong sex i Doctor Who". Så min bak har suttit där Matt Smith's bak har suttit, något jag är lite väl stolt över men ohwell.Onsdagen var rätt slapp. Vi åt en underbar frukost på caféet på Russell Square, och begav oss sen till Liverpool Street Station. Min kära vän Isabelle och hennes pojkvän skulle åka till London just denna dag, och vi skulle hinna mötas innan Edda och jag åkte till flygplatsen från just Liverpool Street Station. I väntan på dem gick vi runt och hittade lita marknader. Sedan tillbaka till stationen, träffade Bella, kramkalas, satte oss på ett Starbucks en stund och sen var det dags att åka till flygplatsen. Kom hem sent på natten, glada och med ont i benen efter allt springande runt London.

Har filmat en himla massa, nästan mer än jag fotade. Så ge mig några dagar så ska jag nog ha hunnit kasta ihop något av det också. Nu ska jag återgå till andra saker. Bye!

Hi.

Alltså jag känner att jag borde säga att jag kommit hem och lever, eller något i den stilen med tanke på avsaknaden av inlägg. Men Edda är fortfarande här och åker hem i morgon så jag har skjutit upp bloggandet lite tills dess. Nu till exempel ska vi se på Avatar och det är just nu roligare än att skriva om London som visserligen också var roligt men jo. Ätit lite för mycket socker idag, ursäkta.

BYE.

God morgon, god morgon, hör fåglar sjunga glatt.

Hör inga fåglar direkt, men det är i alla fall en god morgon. Eller ja, jag är lite trött men jag har bara varit vaken i tre minuter så give me some credit. Ska duscha och göra te så är jag som en ny människa sen. Edda ockupera duschen just nu så jag hamnade här. WE'RE GOING TO LONDON TODAY. Flyget lyfter om fyra timmar och femtio minuter, så vi ska i princip bara släppa ut hästarna och åka.
 

Woho!

Living Goddess

Jag vill börja med att påpeka att detta är mina egna åsikter baserad på den begränsade kunskapen jag har googlat fram om detta. Ni får väldigt gärna argumentera emot mig, och om ni skulle veta något mer kring detta skulle det vara väldigt intressant att höra mer om det!

National Geographic har en programpunkt som heter Tabu (engelska: Taboo). Jag har sett flera avsnitt, men gårdagens var utan tvekan det intressantaste hittills. Just det avsnittet hette "Old Enough?". Det handlade bland annat om Owen Middleton; (född Melissa Middleton) som är endast 18 år och har börjat en testosteronbehandling för att bli man, Stavros Grillis; en nio år gammal pojke från Grekland som är en "drifter", han kör alltså race med bil. Pojken som kör bilen i länken är alltså nio år gammal.

Jag har tänkt prata om dessa två senare, men det jag reagerade främst på just nu var Samita Bajracharya. Hon är (kan vara så att jag borde skriva 'var' här eftersom dokumentären är ett halvår gammal, men med största sannorlighet ser situationen likadan ut) Kumari. Även kallad The Living Goddess (den levande gudinnan). Hon är nio-tio år gammal, och bor i Nepal.

Kumari tros vara en reinkarnation av gudinnan Taleju, och gudinnan stannar i flickans kropp till den första menstruationen. När detta sker börjar sökandet efter en ny Kumari. Utvalningen sker av bland annat präster och kungliga astrologer, och består av många olika tester.

Kumari som Samita får inte tala med allmänheten. Som jag förstår det är det mycket, mycket få personer hon får tala med. Inte heller får hon visa några känslor, hennes ansikte ska alltid vara neutralt och samlat. Hon får ytterst sällan lämna templet, och när hon gör det vid speciella tillfällen måste hon bli buren. Hon får träffa sin familj, men de måste buga inför henne och behandla henne som en gudinna. Tidigare har Kumari inte fått någon utbildning, men numera har en präst tillåtelse att besöka templet och undervisa. Varje dag kommer troende till templet och blir välsnignade av Samita.
 
{KÄLLA}
 
En kvinna vars namn jag inte hann skriva ned sa: "[The Living Goddess] ... doesn't have needs of her own."
 
De visade scener från en sorts festivalliknande tradition, då Samita skulle vara med. Hon bars dit av sin pappa, och sattes på en tron. Massor av människor flockades runt henne och trängdes och väsnades för att få röra den levande gudinnan. Mitt i detta sitter den nio år gamla flickan och ska hålla ett blankt ansikte och låta alla dessa människor röra henne och ta bilder, för att sedan bäras tillbaka till templet igen. Endel förde ihop handflatorna och bugade när Samita bars förbi. Andra sträckte återigen ut händerna och rörde vi henne. Många tog kort, till och med en av soldaterna som skulle hjälpa till att förflytta Samita tog en bild med sin mobiltelefon. Hela situationen kändes som om det var en attraktion, ett föremål som visades upp.
 
{KÄLLA}
 
Självklart kan jag inte låta bli att reagera på detta. Egentligen lever de ju ett bra liv, de får mat, en plats att sova och nu till och med utbildning, förutom det faktum att de dyrkas som en gudinna. Frågan är bara, är detta tillräckligt. Hon har alla fysiska förutsättningar, men hur mår egentligen flickan bakom Kumari? Den psykiska delen. Att leva hela sin barndom som ett objekt, att behöva tillåta alla berörningar från främmande människor, att aldrig få skratta eller gråta. På sätt och vis vill jag säga att detta är fel och borde ändras på. Att inte små barn ska utsättas för svårigheter på grund av en tradition.

Å andra sidan...

En kvinna som intervjuades när Samita bars förbi sa: "People get a good feeling, just by meeting the kumari." De sa också i repotaget att Kumari står för allt positivt, att hon ger lycka och botar sjukdom, etc. De här unga flickorna gör ändå något bra.

Så frågan blir istället, hur mycket är ett människoliv värt? Svårt fråga, tycker ni inte? För att inte säga omöjlig. Om hundratals människor mår bättre av att tro att Samita är en levande gudinna, är det då värt att låta flickan leva det här livet under några år? Om du säger nej, är det värt det om det påverkar tusentals positivt? Miljoner då? Om flera miljoner människor kommer få ett bättre liv för att en flicka lever isolerat, är det värt det?

Jag tycker själv att det här är så oerhört svåra frågor. Just dessa har ju egentligen inte uteslutande med Samita, Kumari och Living Goddess att göra, utan kan appliceras på det mesta. Om tusentals liv räddas om man offrar ett enda, är det då okey att döda den personen? Är det skillnad om det är en person som gjort mycket ont och en som gjort mycket gott? Har kunskap något med saken att göra, till exempel om man skulle tvingas offra en av två personer, och den ena har kunskap och information som kommer kunna hjälpa tusentals i framtiden. Är deras liv lika mycket värt?

Och har vi rätt att bestämma över människors liv och dess värde?

Jag tror i grund och botten att alla liv har samma grundvärde, men att det finns otroligt många komplicerade situationer där man får väga alla involverade delar. Jag vet att det är ett väldigt flyktigt svar, men jag är inte säker på om jag kan ta ställning till den här frågan just nu. Har funderat på sådant här länge, men kommer egentligen ingen vart.Detta är ett fruktansvärt svårt och känsligt ämne, men jag vill gärna höra era åsikter!

Källor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kumari_%28children%29
http://deepakadk.blogspot.se/2010/03/kumari-of-patan-living-goddess.html

WILL GRAYSON, WILL GRAYSON : John Green & David Levithan


Engelska och svenska omslaget.
 
Jag vet inte varför jag väntat så länge med att läsa denna bok.
Jag blöjde igenom de övriga John Green böckerna på direkten förra sommaren, men av någon anledning väntade jag med denna tills nu. Andra böcker kom emellan. Dumt. Väldigt dumt. Jag står fast vid att John Green är en fantastisk författare. David Levithan också. Jag var lite nervös över det faktum att två personer skrivit denna bok. Den enda erfarenhet jag haft av det innan är House of Night-serien (P.C. & Kristin Cast), och alla som känner mig vet att jag mer eller mindre skulle vilja elda upp de böckerna och dansa kring lågorna... Hur som helt, jag hade ingenting att oroa mig för. Boken är uppbyggd så att John skriver alla udda kapitel, och David alla jämna. Något som också skiljer dem åt är att alla Davids kaiptel saknar stod bokstav. Jag trodde det skulle irritera mig lite (hej språkpolis), men man vänjer sig. Ärligt talat passar det lite. Och gör det lättare att hålla isär.

Boken handlar om Will Grayson. Och will grayson. John och David har alltså varsin huvudkaraktär som heter Will Grayson, och boken handlar om deras liv, och hur det flätas samman. Det är så otroligt bra gjort. Boken är skriven i jag-form och John och David har liknande stil på sitt sätt att skriva, men tillräckligt annorlunda för att det ska kännas som om det verkligen är två olika personer.

Karaktärerna var verkliga och trovärdiga, och framför allt otroligt bra skrivna. En stor del av boken focuserade på homosexuallitet (med Tiny Cooper och will grayson som båda var gay) och jag var impoinerad över hur bra de skötte det. Jag tror vi behöver böcker, filmer, serier och texter där homosexualltet är focus, sådana böcker som får oss att tänka och känna och reagera. Typ Torka Aldrig Tårar Utan Handskar, Prayers For Bobby etc etc. Som handlar om homosexuallitet. Men jag tycker det är lika viktigt att det finns böcker, filmer, serier och texter där man inte gör en stor grej av det. Där karaktärernas sexuallitet är vad de är, och man focuserar på historien istället. Det är vad denna bok är. Som The Fault in Our Stars var en en bok om cancer, utan att vara en cancerbok så är Will Grayson, Will Grayson en bok om homoxeuallitet utan att vara en gaybok.

Speaking of Tiny Cooper. What a character. Damn. Fantastisk karaktär, fantastiskt skriven. En personlighet lika enorm som han själv (han heter Tiny men är enorm). Jane var en trevlig karaktär, men hamnade lite i skymundan. Synd, men man kan inte få allt. Maura däremot... jag blir arg bara jag tänker på henne. En bra karaktär, men en fruktansvärt person. Det är länge sedan jag varit så förbannad när jag läst en bok, fy tusan.

All and all, det här är en bok att läsa. Underhållande, ärlig och tänkvärd!

John Green:
"Maybe there's something you're afraid to say, or someone you're afraid to love, or somewhere you're afraid to go. It's gonna hurt. It's gonna hurt because it matters."

“NO. No no no. I don't want to screw you. I just love you. When did who you want to screw become the whole game? Since when is the person you want to screw the only person you get to love? It's so stupid, Tiny! I mean, Jesus, who even gives a fuck about sex?! People act like it's the most important thing humans do, but come on. How can our sentient fucking lives revolve around something slugs can do. I mean, who you want to screw and whether you screw them? Those are important questions, I guess. But they're not that important. You know what's important? Who would you die for? Who do you wake up at five forty-five in the morning for even though you don't even know why he needs you? Whose drunken nose would you pick?!”

“It's hard to believe in coincidence, but it's even harder to believe in anything else.”

David Levithan:
"i do not say 'good-bye.' i believe that's one of the bullshittiest words ever invented. it's not like you're given the choice to say 'bad-bye' or 'awful-bye' or 'couldn't-care-less-about-you-bye.' every time you leave, it's supposed to be a good one. well, i don't believe in that. i believe against that."
 
“this is why we call people exes, i guess - because the paths that cross in the middle end up separating at the end. it's too easy to see an X as a cross-out. it's not, because there's no way to cross out something like that. the X is a diagram of two paths.”

"maybe tonight you're scared of falling, and maybe there's somebody here or somewhere else you're thinking about, worrying over, fretting over, trying to figure out if you want to fall, or how and when you're gonna land, and i gotta tell you, friends, to stop thinking about the landing, because it's all about falling."

Titta vänster, höger, vänster.


Promenad.

Tog Winnie och Birk på släp och gick en promenad på eftermiddagen. Hund är inte alltför förtjust i häst, som ni kan se. Stor och otäck sak som kan hålla sig på avstånd. Winnie istället är nyfiken, men blir lite irriterad när Birk inte reagerar på hennes signaler som en häst borde göra. Knasdjur.


London 2012.

Har suttit med Edda och bestämt vad vi ska göra över Skype nu. 5 dagar tills London!


TORKA ALDRIG TÅRAR UTAN HANDSKAR. 1, KÄRLEKEN : Jonas GardellOm The Great Gatsby är lite platt och opersonlig så är den här boken en emotionell bergochdalbana utan slut.
Wow. Alltså verkligen. Wow. Jag menar allvar, WOW. För en gång skull läste jag inte den här boken, jag lyssnade på den. Senast jag lyssnade på en ljudbok var 2008. Jag förstår egentligen inte VARFÖR jag inte lyssnar på böcker oftare, men av någon anledning föredrar jag att LÄSA. Sitta ner och hålla en bok i handen. Men för en månad sedan skulle jag köra totalt 50 mil för ett jobb det slutade med att jag inte tog (fick tack och lov betalt för bensinen ändå) och för att ha något att lyssna på så laddade jag hem denna bok som ljudbok. Tror inte det skulle varit uppskattat av någon att jag satt och läste när jag körde, hehe.

Den här boken börjar bra. Sen blir den bättre. Den här boken är allt jag vill ha i en bok. KÄNSLOR. Man skrattar, man gråter, man känner för att skrika och kasta boken i väggen. Jonas Gardell är ett geni. Jag har tyvärr inte läst fler BÖCKER av honom, något jag planerar att ändra på så snart som möjligt, men jag har sett väldigt många av hans uppträdanden och läst och tittat på andra saker jag lyckats komma över. Är även en trogen följare av hans twitter. Men det denna man bemästrar till den grad att man nästan tror att det inte är sant, är att gå från hysteriskt rolig till gravallvarlig i ett enda andetag. Du kan skratta så att du knappt får någon luft till sketcher han framför, och plötsligt så är han allvarlig och det han säger är så fyllt av känsla att du sätter både skrattet och andan i halsen och så plötsligt är han tillbaka till att vara rolig och du skrattar igen men du MINNS vad han just sa och det sitter liksom i dig...

Jag är rätt glad att jag lyssnade på just den här boken, för det var Gardell själv som berättade, och jag vet inte om jag inbillade mig men det kändes extra känslofyllt. Extra äkta. Plus att Jonas försök att göra en bögig eskilstunadialekt är bland det jag hört bästa någonsin. Han pausade till och med uppläsningen någonstans i mitten för att be om ursäkt för det. Speaking of, Paul ("den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat") är förmoldigen en av mina favoritkaraktärer någonsin. Jag har rätt många visserligen, men han har aboslut en plats på gräddhyllan.

Något av det bästa jag vet är när karaktärer har lager. Ni vet som Shrek så fint försöker beskriva med löken i första Shrekfilmen? Jag gillar när karatärer är lökar, helt enkelt. Alltså okey det där kanske låter konsigt men det är så jag känner. När det är mer till dem än vad man först tror. När de utvecklas och växer och de är GENOMTÄNKT och inte bara hux flux. Och det kändes som om alla karaktärer i den här boken var just det. Lökar. De hade lager. De var genomtänkta. Och främst av allt, de var verkliga. Kanske just för att de flesta av dem ÄR verkliga. Men också för sättet Gardell skriver. Och läser. Jag önskar att man fått lite mer detaljer dock, att de grävt fram några fler lager. Å andra sidan är det två böcker kvar, så jag har hopp.

Den berörde mig väldigt mycket, den här boken. Jag har alltid fattat att det var illa, synen och tankarna kring homosexuella, men inte på det här sättet. Det jag läst och sett och hört har främst varit från frontlinjen, har jag insett. De som slogs för friheten, för rättigheter. De som väsnades. Jag insåg när jag lyssnade på den här boken att jag hört mycket lite från det vardagliga. Det som pågick i skuggorna, majoriteten. Den intensiva verkligheten, som jag tror kom delvis just för att det var Jonas själv som berättade, var stundvis nästan skrämmande. Men trotts att man kände sig något emotionellt tömd mot slutet (jag sträcklyssnade som sagt på halva boken ena dagen, och andra halvan dagen efter) så kändes det bra.
Jag är så otroligt glad att jag fått ta del av den här historien.

Det är oerhört svårt att hitta citat från boken eftersom svenskar är lata och nästan aldrig har citatsidor som engelska böcker har, och jag är för lat för att leta på citaten i ljudboken, men jag måste dela med mig av ett av detta:
"Det sägs att varje homosexuell har sin 'komma ut' historia. Rasmus kom aldrig ut. Han slets vänligt men bestämt ut av Gabriella, utan att bli artigt tillfrågad först."

~ There are so many souls who don't follow their dreams.
"I don't have superpowers, there's no magic spell
But I remain faithful for things to go well
I'm not looking for miracles, at least for today
I know I've got what it takes"

Packing.As mentioned, I'm going to London!
Det faktum att det är sex dagar kvar hindrade mig inte från att börja backa idag. Förra året när vi åkte dit för en vecka packade jag väldigt mycket och använde en fjärdedel, så den här gången satte jag uppregeln att jag skriver en lista på de kläder jag tror att jag behöver och sedan delar den på mitten. Slutade med att jag knappt tog med något alls. Men så är det bara fyra dagar (tre nätter) så hur mycket kan jag behöva liksom? Har fått ner allt i en ryggsäck, och är imponerad av mig själv att den är så lätt. Min skolväska brukade väga mer! (men så brukade jag också ha en dator och typ tre böcker i den såatte...)

Har i alla fall alla papper utskrivna, så nu är det bara att hitta mitt pass och göra ett någorlunda schema på vart  vi ska vara när etc. Ska försöka tagga ner lite mot förre året, då jag gjorde lista efter lista och tillslut började göra listor över vilka listor jag hade, och mina reservplaner hade reservplaner. Mitt rum kan vara stökig och jag tappar bort min mobil femtioelva gånger per dag, men ska jag resa någonstans så blir jag överdrivet nogrann.

THE GREAT GATSBY : F. Scott FitgeraldOrginalomslag / Omslaget på utgåvan jag läste

Det här är en bok jag hört talas om hundratals gånger utan att veta minsta lilla om.
Jag växlar just nu mellan att läsa moderna böcker och klassiker. Tyvärr märker jag ett visst mönster. De flesta är rätt... platta. Det är det bästa sättet att beskriva dem. Det flyter på lugnt och även om det händer saker så händer dem liksom bara utan vidare. Jag gillar när historien nästan blir kastad i ansiktet på dig, när du dras med och verkligen KÄNNER det du läser. En bok är som bäst när den faktiskt får dig att skratta, gråta och vilja kasta boken i väggen för att du blir så arg.

The Great Gatsby, tillsammans med de flesta klassiker jag läst hittills, är en lugn söndagseftermiddag när en väldigt gammal farfar för femhundratusenelfte gången berättar för sitt barnbarn om "den där gången jag byggde en friggebod på tomten", om ni förstår vad jag menar. Det blev bättre mot slutet, men det tog mig tre fjärdedelar innan jag kunde lägga ifrån mig boken utan att genast glömma huvudpersonens namn. (Nick Carraway!)

Boken är uppbyggd så att Nick återberättar händelser som inträffade för ett okänt antal år sedan, och det är precis så det känns... Nick återberättar något med en lätt uttråkad ton och utan ork att gå in på detaljer. Jay Gatsby var den enda karaktär jag kände hade lite spunk. Han hade en personlighet, en spännande bakgrund (som jag önskar att man fått veta mer om...) och det kändes som om det i alla fall var lite KÄNSLA bakom honom.

I över huvud taget tycker jag hela historien var kortfattad och hastig. Språket var fint och komplicerat, och ibland kändes det som om orden var finare än innebörden. Fina ord som inte sa något. Dessutom kunde det dyka upp saker som man trodde skulle leda till något och plötsligt var de bara borta. Som när Nick bevittnar ett ordentligt gräl och mitt i från ingenstans säger "I just realized that today's my birthday.". Jaha...? Så... What about it? Nothing? We're not going to even mention it again? Okey. Sure. Move on, why don't you...

På bokens Wikipediasida finns följande att läsa: "The Modern Library named it the second best English language novel of the 20th century." Min första tanke när jag läste detta var att Modern Libary inte kan ha läst många andra böcker när de sa det. Det ÄR en bra bok, men också en rätt tråkig bok. Det går säkert att läsa en hel del mellan raderna om man skulle sätta sig ner och analysera den här boken, men det känns långsökt.

Det är en bok jag skulle rekomendera för läsandets skull, ifall man som jag tycker om att läsa klassikerna för att se vad allt ståhej kring dem handlar om, men det är knappast något jag kommer läsa om i första taget.

Istället ska jag vänta spänt på filmen som jag faktiskt tror är rätt bra!

"Gatsby believed in the green light, the orgastic future that year by year recedes before us. It eluded us then, but that’s no matter — tomorrow we will run faster, stretch out our arms farther.... And one fine morning —
So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past."

Friends.

Holly växlar mellan att vara nyfiken på Birk, och vara irriterad på honom. Men söta är dem i alla fall!


Birk.


Filmer jag vill se 2013.


• The Great Gatsby
• The Host
• Iron Man 3
• Star Trek: Into Darkness

Filmer som ännu inte har trailer:
• The Hobbit: The Desolation of Smaug
• The Hunger Games: Catching Fire
• Thor: The Dark World
• Despicable Me 2

Någon ny film ni ser fram emot i år?

Inspiration.En idé jag plockade upp från Tumblr. Under hela året ska man skriva ner bra och roliga saker som hänt och stoppa ner i en burk. När året är slut får man läsa lapparna! Bra sätt att få lite perspektiv på hur mycket bra som faktiskt händer. Sen är ju jag som jag är och kunde inte låta bli att dekorera burken en del, hehe.

Konvalescent.

Spenderade hela förra veckan med att ligga gömd under mitt täcke och hosta, och största delen av denna med att inte röra mig mer än nödvändigt. Har gjort några turer till Sala plus en trip till Västerås i går för att fika med en gammal klasskompis, men annars har jag försökt ta det så lugnt som möjligt för att bli frisk. Så Winnie den stackarn har inte blivit motionerad på nästan två veckor. Red lite idag, kunde inte låta bli. W blir alltid så känslig när jag varit borta ett tag, hon var så snabb och rolig att jobba med.

En annan som fått stå ut med mig de senaste två veckorna är Birk. Tidigare har vi gått promenader, sprungit i snö, busat i ridhus och så har han fått följa med på långa ridturer. Nu har det bara blivit korta promenader, men förvånandsvärt nog håller han inte på att krypa ur skinnet för det. Lite piggare och busig, men inte värre än vanligt. Just nu ligger han utslagen nedanför min säng.
 

Jack Frost nipping at your nose.


Quasimodo jr.

Jag är förkyld.
Det är bättre nu, men hela förra veckan låg jag däckad, vilket är en stor anledning till att jag bara lägger upp gamla saker på bloggen. Jag gjorde inget annat än att dricka kopiösa mängder te och sova för mycket. Och hosta. Och må allmänt skit. Men nu känns det dock mycket bättre, som sagt. Jag kan stå upp utan att rummet snurrar.
Success!

Däremot har mitt ena öga svullnat upp... Eller det är väl snarare ögonlocket. Ser lite grann ut som Quasimodo i Disney's Ringaren I Notre Dame. Det har hänt förut, men då brukar det gå över under dagen. Nu verkar det inte vilja ge med sig.

Ohwell.
Det här var väl ett intressant inlägg.

Diving.

Lite klipp från när jag dök i Sharm el-Sheikh förra året! Helt fantastiskt underbart. Fick låna en undervattenskamera att filma med av ett väldigt trevligt par från Skåne som var med på samma resa. Tyvärr gör den inte färgerna rättvisa, allt ser väldigt blått och enfärgat ut vilket inte var fallet.


SoulPancake.

Att göra sådana här saker är ett drömjobb.
Underbart.(x)
 
 
 

Kitten.

 På hotelområdet fanns det några underbart söta ungkatter!

 
 
 
 
 
 
 

Boat Ride.

 

Sharm el-Sheikh 2012

I oktober förra året åkte mamma och jag till Egypten under en vecka. Riktigt härligt med sol, värme, bad och god mat. Vi åkte på två turer för att snorkla, en till nationalparken Ras Mohammed och en till området Straits of Tiran. Det var vid det sistnämnda jag dök med tuber två gånger som jag skrev om här, vid Ras Bob och Jackson Reef. Solresor som vi beställt hela resan av ordnade turen till Ras Mohammed, turen till Tiran köpte vi själva genom Colona Divers, ett dykarföretag med delvis svensk personal.

Lite bilder jag fotade på området.


The Lara Ship Wreck.

The Lara Ship Wreck, Jackson Reef, Sharm el-Sheikh.

 
 
 
 

Twinkle, Twinkle, Little Star.


Saker som råkar hända när jag är tråkigt.
Holly Hobbie.

Tösen växer upp så snabbt! Hon blir två år i juni.


 
Det här har kommit automatiskt.
Winnie och jag 'kan' ju varandra så väl nu. Jag kan för det mesta styra Winnie med mycket, mycket små kommandon. Inte alltid att hon lyssnar, men oftast förstår hon vad jag menar. Hon är i grund och botten en rätt lat och krävande häst, man behöver tillföra rätt mycket energi när man jobbar med henne.

Med Holly är det "håll i hatten så kör vi".
Jag har egentligen ingen kontroll över henne, även om det ser ut så. Eller snarare, det känns som om jag inte har det. Vi har inga som helst kommandon, jag bara vinklar och ställer min kropp för att möta hennes och visar åt vilket håll jag skulle vilja att hon går. Ibland gör hon som hon vill, ibland galopperar hon runt mig och vänder upp rumpan bara för att hon kan...

Är förvånad själv att löslongeringen fungerar så här bra.
Vi har tränat lite på att följa, men inget mer. Det var bara så att en dag funkade det plötsligt, och sen har det blivit lättare och lättare. Jag vet inte om det är att hon följer mina rörelser, eller om det är allmänt "Jag har känt dig sedan jag föddes och tycker att du är kul". Kan vara morötterna, men hon är lika busig oavsett om jag har godis åt henne eller inte.

Kliva upp på saker började mamma lära henne.
Sen efter ett tag började hon hoppa upp på saker. Och nu funkar det tydligen även löst, haha. Blev förvånad själv första gången. Fina tjejen, hon är så duktig!
 
 
 

FÖRR ELLER SENARE EXPLODERAR JAG : John Green

Engelskt och svenskt omslag.


Om jag skulle välja en författare som favorit, då är det John Green.
Dels för att han är en underbart smart och rolig människa, men också för att han skriver så fantastiska böcker. Jag drog mig alldeles för länge med att börja läsa dem, och jag ångrar det något otroligt. John har en förmåga att slå huvudet på spiken gång på gång när det gäller... ja, livet. Känslor. Allt. Han skriver lätt men ändå vackert. Det är starkt och tydligt.

The Fault in Our Stars är nära nog min absoluta favoritbok någonsin.
Den trängs lite med en rad andra böcker, det finns för många bra böcker för att bara ha en favoritbok. Det är lite "all the feelings" över den boken. Budskapet är fenomenalt. Man växlar mellan att vara glad och ledsen och skratta och gråta och vara arg och uppgiven och bestämd. Det är en bok om cancer, men det är ingen cancerbok. Det är en bok om känslor och kärlek och drömmar och viljan att lämna ett märke efter sig på den här världen. Det är en bok om sorg och saknad och rädsla.

Dubbningen heter Förr eller Senare Exploderar Jag.
Jag läste TFIOS förra våren, någon månad efter att den kom ut. Nu för några veckor sedan läste jag även den svenska versionen. Brukar aldrig läsa översättningar längre eftersom de aldrig är lika bra som orginalspråket, men den här boken är den första jag snubblat över som är lika bra på svenska som på engelska. Är väldigt glad att det var just min favoritbok. Översättaren heter Ylva Stålmarck och jag känner lite för att bocka och buga och kyssa hennes fötter just nu.

Hazel Grace är en underbar karaktär just för att hon inte är underbar. Hon har en väldigt realistisk men också väl bitter syn på livet eftersom hon, som en 16-åring med obotlig cancer, redan tvingats leva genom mycket skit. Det gör henne verklig. Hon är ingen tapper liten solstråle som skuttar genom sin sjukdom och sprider hopp till sin omgivning. Hon är mänsklig, hon är rädd ibland och arg ibland och oroar sig för sina föräldrar ofta. Hon vet att hon kommer dö tidigt, och oroar sig för dem hon kommer lämna. Vid ett tillfälle säger hon till sin mamma: "I'm like a grenade and at some point I'm going to blow up and I would like to minimize the casualties, okay?" (Den svenska versionen av detta citat var vad som gav svenska översättningen sitt namn: "Jag är en granat och förr eller senare kommer jag att explodera och jag skulle vilja minimera antalet skadade, okej?")

Augustus Waters är en lika underbar karaktär just för att han också har sina fel. Han är nästan naiv, och på sätt och vis egoistisk. Han vill vara någon, han vill att världen ska minnas honom. Kort och gott: han vill vara speciell. Någon som är rätt vanligt bland det mänskliga släktet.

TFIOS är utan tvekan en bok ni borde läsa. För en gång skull spelar det inte mig någon större roll om ni läser den på svenska eller engelska. Men gör det, för det här är en bok som förtjänar att läsas och upplevas.

John Greens hälsning till de svenska läsarna:
http://www.youtube.com/watch?v=MhhU1JMqocE

Kör citaten på engelska, har mer koll på TFIOS.
 
"I didn't tell him that the diagnosis came three months after I got my first period. Like: Congratulations! You're a woman. Now die."
-
"As he read, I fell in love the way you fall asleep: slowly, and then all at once."
-
"Grief does not change you, Hazel. It reveals you."
-
"That's the thing about pain...it demands to be felt."
-
"You don't get to choose if you get hurt in this world...but you do have some say in who hurts you. I like my choices."
-
"Some infinities are bigger than other infinities."
-
"The marks humans leave are too often scars."
-
"'I'm a grenade and at some point I'm going to blow up and I would like to minimize the casualties, okay?'"
-
"'Without pain, how could we know joy?' This is an old argument in the field of thinking about suffering and its stupidity and lack of sophistication could be plumbed for centuries but suffice it to say that the existence of broccoli does not, in any way, affect the taste of chocolate."
-
"'Whenever you read a cancer booklet or website or whatever, they always list depression among the side effects of cancer. But, in fact, depression is not a side effect of cancer. Depression is a side effect of dying.'"

Dove har bra reklamer.

(x)


 
 
 
 
 

SHATTER ME : Tahereh Mafi


Engelskt och svenskt omslag.


Detta är en bok som stått i min bokhylla ett halvår, och som i söndags äntligen plockades ner för att läsas.
I början var jag tveksam. Det var ju en bra bok och det var absolut ett väldigt facinerande sätt att skriva (jag kommer till det), men det var lite som att plocka upp en bok man redan läst fem gånger. En postapokalyptisk värld, en myndighet (*gör stora och överdrivna citationstecken i luften*) gone wild and crazy efter makt, en tjej som har det svårt på grund av nämnda myndighet och se där nu kom det en kille in i bilden och nejmen ser man på de blir kära WHO WOULD HAVE THOUGHT?!

Ursäkt, jag är förkyld och aningens bitter.

Men Shatter Me överraskade mig faktiskt.
Tahereh Mafi (ett namn fortfarande inte har vågat säga högt...) har lyckats med det ofattbara att hålla karaktärerna intressanta utan att överrösa oss med överdrivet dramatiska händelser som ältas konstant av huvudpersonen, i det här fallet en 17-årig tjej vid namn Juliette. Det jag tycker är mest fantastiskt med just Juliette är att hon står på sig. Livet är skit men hon ger aldrig efter utan fortsätter kämpa för vad hon tror på.
Ärligt talat kändes alla karaktärer genomtänkta. Adam; som jag trodde skulle vara väl mycket "She's the love of my life and nothing means anything yadda yadda" men som tack och lov visade sig ha mer personlighet än så, Warner; där Tahereh lyckats med det otroliga att skapa en "skurk" som man avskyr men ändå förstår och stundvis nästan sympatiserar med, James; som jag hoppas vi får se mer av i följande två böcker eftersom han var enormt gullig och behöver vara mer med, och Kenji; som i princip hann säga en mening eller två innan han hamnade på min lista av karaktärer jag älskar. Han var en perfekt avvägning till en annars ganska mörk historia

Och om någon är arg på mig nu för att jag spoilat att det finns en kärleksrelation med, så kan jag tala om för er att 1) det står i princip på baksidan av boken och 2) det är en postapokalyptisk ungdomsbok, jag har hittills inte hittat en enda sådan där det inte blir gullegull mellan en manlig och kvinnlig huvudperson. Ärligt talat är detta nästan den första jag läst där det är en normal relation och INTE är en dramatisk kärlekstriangel vilket var ÅH SÅ SKÖNT, är väldigt less på dem...

Språket i den här boken var som sagt otroligt facinerande. Skriven ur Juliettes perspektiv, ur hennes tankar och känslor. Jag älskar sättet författaren använt siffror och focuserar på ibland lite udda saker som ger texten liv och gör läsaren intresserad. Juliette är halvt sinnessjuk när boken börjar, och texten är format efter det. Allteftersom hon förändras, förändras också texten. För att inte nämnda de överstrukna orden.
Till exempel i början på boken:

'"You're getting a cellmate roommate', they said to me.
'We hope that you rot to death in this place. For good behavior', they said to me."

Det överstrukna orden/meningarna är det som Juliette tänker/vill säga men inte säger/säger men önskar att hon inte sagt etc.

Kort sagt, läs denna. Den hamnar inte överst på min lista av favoritböcker, men det visade sig vara en långt mycket bättre bok än jag först trodde.

Några citat:
“The moon is a loyal companion.
It never leaves. It’s always there, watching, steadfast, knowing us in our light and dark moments, changing forever just as we do. Every day it’s a different version of itself. Sometimes weak and wan, sometimes strong and full of light. The moon understands what it means to be human.
Uncertain. Alone. Cratered by imperfections.”
-
“Someone picked up the sun and pinned it to the sky again, but every day it hangs a little lower than the day before. It's like a negligent parent who only knows one half of who you are. It never sees how its absence changes people. How different we are in the dark.”
-
"1 word, 2 lips, 3 4 5 fingers form a fist.
1 corner, 2 parents, 3 4 5 reasons to hide.
1 child, 2 eyes, 3 4 17 years of fear.
A broken broomstick, a pair of wile faces, angry whispers, locks on my door.
Look at me, is what I wanted to say. Talk to me every once in a while. Find me a cure for these tears, I'd really like to exhale for the first time in my life."
-
“'Everyone says I talk a lot.' He shrugs. 'But what am I supposed to do when I have so much to say?'"
-
“My voice softens. 'How old are you?'
'I'll be eleven next year.'
I grin. 'So you're ten years old?'
He crosses his arms. Frowns. 'I'll be twelve in two years.'
I think I already love this kid.”

W.

På förfrågan så tänkte jag berätta lite om hur det går för mig och Winnie just nu. Svaret är rätt enkelt: Det går bra. Finns alltid små saker att jobba på, men allt som allt funkar allt superduper. Hon är samma roliga, bitchiga, mysiga Winnie som alltid. Mycket humör och egen vilja, men det gillar jag.

För närvarande jobbar vi på tre saker:

1) Lugn lösgalopp på volt utan att JAG galopperar. Funkar sådär i vänster varv, bara något steg och det är inte direkt en jämn galopp men vi tar det långsamt försöker bygga upp rätt muskler. Höger varv funkar lösgalopp i över huvud taget rätt dåligt.. Det gör det emellanåt, hehe. Hennes svaga sida. Men det är bara att jobba på.

2) Lösridning, och specifikt att styra med spön. De används alltså inte som drivande utan mer som i reining. Jag lägger spöt mot halsen, hon flyttar undan. Vi tränar mest på halt just nu, att jag ska ge så små hjälper som möjligt.

3) Stå stilla när jag sitter på ryggen. Något vi jobbat med sidan jag först fick hem henne 2009, och numera står hon stilla 8 gånger av 10 så länge jag sitter still. Det vi nu börjat träna på är att om jag ger kommando för att stå still, då ska hon stå stilla oavsett vad jag gör. Till exempel sträcka mig ner och nudda hennes framben... eller göra "jorden runt"... eller slänga över ena benet så jag står i ena stigbygeln... eller helt enkelt stå i sadeln... Ni vet, lite sådär allmänt galet som jag kan komma på... hehe...

-

I början på året var en av mina närmsta vänner, Mikaela, här och hälsade på. Hon hade fyllt år strax innan, och lång historia kort så ordnade jag och Edda ett miniminimini party till henne, med Mikaela och jag och så Edda med över Skype från Skåne. Och, well, jag blåste liksom upp ungefär 30-40 ballonger och spred ut över golvet.

Dagen efter tog jag ballongerna, knöt ihop dem och red Winnie. Yeah...

Här har ni några videor från de senaste månaderna. Woop...


This is what I have to live with...


Sedan en tid tillbaka är jag hundvakt till en elva månaders Jämthundskille vid namn Birk. När jag lagt upp bilder som de två ovan på till exempel facebook har jag fått kommentarer som "Han ser så lugn och klok ut!". Min reaktion brukar vara att skratta. Det här är en väldigt snäll, väldigt söt, oftast trevlig och oftast sammarbetsvillig pojke som jag tycker om att ha här, men LUGN OCH KLOK är ord som jag skulle beskriva en skenande kamel med innan jag använde dem på Birk...

Den största delen av tiden ser pojken ut såhär.


I rest my case.

Så gick det med att börja blogga igen...

Av någon anledning är det inte lika lockande att öppna bloggen och skriva. Jag går runt och tänker "Det kan jag skriva om!" och sen när jag startar datorn så bara "meh..". Men jag tänker försöka ändå. Så det så.

För närvarande sitter jag och lyssnar på svenska uppsättningen av Les Misérables, något jag inte ens visste fanns. Det är förvånansvärt bra dock. Vissa låtar är väldigt bra. Ser galet mycket fram emot att se musikalen (den engelska). Edda och jag drar nämligen till London i slutet på mars. Det råkade bli så. Vi ville väldigt gärna se Les Mis, och London kändes som ett bra alternativ. Woops.


 


Inget slår ju detta dock...


~ Bunch of stereotypes all in my head."If I was gay, I would think hip-hop hates me
Have you read the YouTube comments lately
"Man, that’s gay" gets dropped on the daily
We become so numb to what we’re saying
A culture founded from oppression
Yet we don’t have acceptance for ‘em
Call each other faggots behind the keys of a message board
A word rooted in hate, yet our genre still ignores it
Gay is synonymous with the lesser
It’s the same hate that’s caused wars from religion
Gender to skin color, the complexion of your pigment
The same fight that led people to walk outs and sit ins
It’s human rights for everybody, there is no difference!
Live on and be yourself"

Jag gjorde en bloggdesign.

Hej. "Long time no see" igen. Jag tänkte att det skulle kunna vara kul att börja blogga igen, men jag känner på mig att det kommer gå sådär. Det är lite väl bökigt att blogga ibland, jag tröttnar så lätt. Så vi får se hur det går. Om inte annat är ju bloggen finklädd i ny skrud.

TILLBAKA TILL STARTSIDAN

bloglovin

Allmänt
Dagbok
Dagens
Skola

Hästar
Horsemanship
Hästar
Kung Valdemar
Min Hästsyn
Ronja

Våra Häst
Amazing
Dalwinnie
Flisan
Holly Hobbie
Prins

Bloggandet
Bloggen
Designer
Gästbloggare

Intressen
Böcker
Film/TV
Illustrationer
Reading List 2013

Musik
Alex Day
Alexz Johnson
Sam Tsui
Musik

Äventyr
Mallorca 2010
London 2012
London 2013 #1
London 2013 #2

Övrigt
Birk
Citat
Fritt att diskutera!
Melodifestivalen 2011
Melodifestivalen 2012
Melodifestivalen 2013
Tänkvärt
Från Youtube

Fotografier
Byggnader
Djur
Evenemang
Hästar
Macro
Människor
Natur
Sport
Tävlingsbidrag
Vardagligt
Övrigt


2013
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Feb, , Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2010
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec