REQUIEM : Lauren Oliver

Engelskt och svenskt omslag.
 
Det här är tredje och sista delen i Delirium-trilogin.
Jag läste Delirium för ungefär precis ett år sedan, bok nummer två i serien, Pandemonium, någon gång i höstas ungefär. Som sagt, 2012 var ett dystopia år. Delirium utspelar i en framtid där kärlek är en sjukdom. Bokstavligt talat så ses kärlek som en sjukdom... Creepy huh? Känslor i över huvud taget. Runt när man fyller 18 år går man igenom olika 'test', där ens personlighet, utseende etc bedöms, och man tilldelas ett nummer. Ju högre nummer desto "bättre" är du. Därefter genomgår du en operation. Jag minns inte exakt hur de förklarar det i boken, men lång historia kort slutar man känna. Ingen hat, ingen glädje, ingen kärlek, ingen rädsla. Meeeeen självklart finns det ju dem som kämpar mot detta och ja läs böckerna...

Huvudpersonen heter Lena i de två första böckerna. I den tredje är vartannat kapitel Lena, och vartannat hennes barndomsvän Hana, som i princip valde motsatt liv till Lena. Väldigt intressant kontrast där, rätt bra gjort. Boken i sig gillar jag. Däremot är jag lite... besviken på slutet? Det slutar lite mitt i. Så väldigt många frågor som inte fick några svar. Känns lite som att det borde finnas en fjärde bok, men Lauren har sagt att det är sista. Jag brukar försöka respektera vad författaren gör med böckerna. Det som händer får hända liksom. Det är ju i prinicp så livet funkar ändå, ingen idé att börja klaga. Men det blev lite för mycket här. Förstår vad hon försöker göra, men lite för många dörrar som lämnas öppna för min smak...

Som serie i helhet tycker jag väldigt mycket om dessa böcker. Ett väldgt intressant tema, bra utfört, bra karaktärer och ett bra språk. Slutet drar ner lite, men "det sista slaget" är fortfarande riktigt bra. Jag använder ordet bra lite för mycket tror jag...

THE RESTAURANT AT THE END OF THE GALAXY : Douglas Adams


Engelskt, engelskt & svenskt omslag.
 
Again. Wow.
Jag hade svårt att förklara The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, så jag ska inte ens försöka förklara den här boken. Det är alltså nummer två i en serie av fem eller sex böcker. Jag säger fem eller sex, eftersom det beror på om man räknar den sista. Douglas Adams har skrivit bok 1-5, därefter gav han en annan författare tillåtelse att skriva en sista bok eftersom han ansåg att den femte var för svag. Så den sista boken tillhör serien, men är skriven av en annan författare? Hänger ni med? Bra.

The Restaurant at the End of the Universe tar där The Hitchhiker's Guide to the Galaxy slutar.
Även i filmen säger de ju faktiskt att de är hungriga och Ford säger "I know this great restaurant at the end of the universe." Well, tadaa... Den här boken är om möjligt ännu galnare än den första, men också nästan ännu bättre. Jag älskar Zaphod. Har du bara sett filmen lär du nog inte riktigt förstå hur jag kan säga så, men han är väldigt annorlunda i boken mot filmen. Underbar. Kan bero lite på att Martin Freeman var uppläsare för denna bok, och rösten han gjorde för Zaphod lät lite sådär som amerikanska gangstrar brukar låta i filmer från 1940-talet typ. Helt underbart.

Hela boken. Ååh, jag kan inte förklara, det här måste upplevas.
 
-

"The story so far: In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move."

"If you ever find you need help again, you know, if you're in trouble, need a hand out of a tight corner..Please don't hesitate to get lost."

“Reality is frequently inaccurate.”
 
“If I ever meet myself,' said Zaphod, 'I'll hit myself so hard I won't know what's hit me.”
 
“I'm up to here with cool, okay? I am so amazingly cool you could keep a side of meat in me for a month. I am so hip I have difficulty seeing over my pelvis.”
 
“The waiter approached.
'Would you like to see the menu?' he said. 'Or would you like to meet the Dish of the Day?'
'Huh?' said Ford.
'Huh?' said Arthur.
'Huh?' said Trillian.
'That’s cool,' said Zaphod. 'We'll meet the meat.”

THE HITCHHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY : Douglas Adams

Två versioner av engelska omslaget och ett av de svenska.
Wow. Just... wow.
Jag har sett filmen. Flera gånger faktiskt. Har alltid tyckt att det var en väldigt bra film, förvirrande och smått galen, men bra. Men boken, alltså JISSES. Ny favoritförfattare, check. Sorry John Green. Okey de två går inte direkt att jämnföra, de får samsas om första platsen. Anyway. Jag har lyssnat på den här boken som ljudbok medan jag jobbat. Har även hunnit lyssna på bok nummer två i serien (skriver om den senare), och är halvvägs igenom bok nummer tre. Heeeelt otroliga. Så otroligt GALNA. Det finns inte ens ord att beskriva.

Adams har den där extremt sällsynta förmågan att få saker som absolut inte är det minsta logiskt att verka rimligt. Hela boken är en enda enorm explosion av galenskaper och påhitt, men det är ihopsnörat på ett sätt så att även om du inte borde förstå någonting så gör du det. Eller i alla fall så inser du inte att du inte förstår något...

Det går inte att förklara vad de här böckerna handlar om. Vi har ju visserligen karaktärerna: Arthur Dent, Ford Prefect, Zaphod Beeblebrox och Trisha "Trillian" McMillan. Och den deprimerade roboten Marvin och den väldigt, väldigt glada skeppsdatorn Eddie. Resten är en röra av otroliga händelser. Fantastiskt nog finns fortfarande den där "röda tråden" alla mina svenskalärare tjatat om. All in all, och jag vet att jag brukar avsluta alla mina recensioner med detta men, LÄS DEN HÄR BOKEN. Eller ännu hellre, lyssna på den. Stephen Fry är uppläsare and dear god he's amazing isn't he?

"Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind- bogglingly big it is. I mean, you may think it's a long way down the road to the chemist's, but that's just peanuts to space."

"Would it save you a lot of time if I just gave up and went mad now?"

"For a moment, nothing happened. Then, after a second or so, nothing continued to happen."

“The ships hung in the sky in much the same way that bricks don't.”

“Did I do anything wrong today," he said, "or has the world always been like this and I've been too wrapped up in myself to notice?”

MISS PEREGRINE'S HOME FOR PECULIAR CHILDREN : Ransom Riggs


Engelsk och svensk framsida. Nästan första gången jag är med om att de ser likadana ut...

Jag köpte den här boken för nästan ett år sedan dels för att den verkade sådär fint kusligt (lästa nästan bara dystopia novels under hela 2012...), dels för att den var på rea men mest för att det där citatet som brukar stå på böcker av en annan författare eller tidning som läst boken var av John Green, och alltså allt John Green kallar "wondrously" ska stå i min bokhylla. Däremot tog jag mig inte för att läsa den direkt. Faktiskt tog det som sagt ett år, och det var mest för att jag totalt missuppfattade vad boken handlade om. På baksidan står det lite kryptiskt att 16-åriga Jacob råkar ut för en tragisk familjehändelse som leder till att han tar sig till en väldigt avlägsen ö utanför Wales där han finner ruinerna av det övergrivna barnhemmet "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children", där han utforskar och inser att barnen som levde där, och jag citerar (och översätter till svenska..) "var mer än bara besynnerliga". Och de, håll i hatten, de verkar till och med leva fortfarande.
Dun-dun-duuuuun.

Jag trodde det här skulle vara någon sorts mörk psykologisk thrillerliknande story om en övergiven plats och stackars pojkar som intet ont anande vandrar rakt in i famnen på mördare och får sina inälvor utslitna, men det visade sig vara heeeeeeelt annorlunda. Mer fantasy faktiskt. Väldigt, väldigt bra gjord fantasy, den där typen där de placerat fantasy i vår värld. Detta är tydligen Ransom Riggs första bok och jag tycker han har gjort ett jäkla bra jobb. Good on you Riggs.

Förutom en genomtänkt story och ett bra språk är hela boken uppbyggd runt gamla fotografier. Boken är fylld av fotografier och dessa är helt äkta, ihopsamlade från loppmarknader och secondhandbutiker av bekanta till Riggs. Utifrån dessa skrevs sedan boken. A+ på den idén alltså, ger allt en ganska kuslig känsla.

När jag tänker tillbaka måste jag väl erkänna att karaktärerna inte var heeeelt... top notch... Okey det där var ett uttryck jag inte tänker använda igen. Men det jag menar är lite det jag pratade om i The Great Gatsby-recensionen för någon månad sedan. Det finns de karaktärer som är bra, men som glider förbi så milt och enkelt att de gränsar mot att vara tråkiga. Den här boken är full av dem. Jacob, huvudpersonen, är väldigt... enkel. Övriga karaktärer i boken likaså. De har historia och åsikter och sådant som gör dem intressanta, men allt borstas över lite grann, sveps lite hastigt över ditt huvud så du vet att det finns där men du får inte riktigt se det.

Den första boken i en serie blir lätt så här. Det är mycket introduktioner och mer focus på att förklara hela den nuvarande historien för läsaren snarare än att rabbla vad som ledde upp till den etc. Vilket i och för sig är bra, jag blir ju nyfiken och vill veta mer, men jag hade ändå önskat lite mer kraft i personligheterna redan nu. Det ska komma en bok två, men jag hittar ingen mer information om detta än just att det ska komma en bok två och att den ska komma i år. Inget namn eller handling eller någonting. Så det enda jag egentligen vet är att första boken lämnade oss hängande och att jag verkligen vill veta vad som ska hända nu.

All in all. Den här boken borde läsas. En annorlunda, facinerande och spännande historia. Wondrously cool, you could say. So just read it.


"I had just come to accept that my life would be ordinary when extraordinary things began to happen. The first of those came as a terrible shock and, like anything else that changes you forever, split my life into halves: Before and After."

"Sometimes you just need to go through a door."

"We cling to our fairy tales until the price for believing in them becomes too high."


"I used to dream about escaping my ordinary life, but my life was never ordinary. I had simply failed to notice how extraordinary it was."


“'...slow and drunk is no match for fast and scared shitless.”

Det där med att växa upp och sånt. Hmph...

Jaha.

Haft min sista dagen som tonåring idag...

Jo men alltså. Visst. Sure.

Så fort jag tänker på saken börjar en röst skrika i falsett längst bak i huvudet "DU FYLLDE NYSS 15 DU KAN INTE VARA 20 REDAN" men tydligen så har de senaste fem åren gått fort för imorgon fyller jag just 20. Jisses. Men jovisst, det är väl något som ska hända också. *host*

Förlåt förresten för den totala avsaknaden av inlägg senaste veckan. Edda har varit här och Mikaela också och till och med Bella som numera annars bor i Norge så det var full rulle största delen av tiden. Vi har kört massa bil och busat med hästarna och sett två filmer på bio på samma dag (Iron Man 3 och Star Trek: Into Darkness, båda AWESOME) och massa annat kul. Tänkte att jag kunde skriva om det lite senare men just nu tänker jag sova och sen i morgon är det ju lite fullt upp när släkt och vänner kommer och sen på fredag drar jag ju som sagt till London igen så det får kanske bli efter det.

Okey så det här är beviset att jag inte borde skriva när jag är trött, det blir lite osammanhängande.

Jaja.

Over and out.

Word.


TILLBAKA TILL STARTSIDAN

bloglovin

Allmänt
Dagbok
Dagens
Skola

Hästar
Horsemanship
Hästar
Kung Valdemar
Min Hästsyn
Ronja

Våra Häst
Amazing
Dalwinnie
Flisan
Holly Hobbie
Prins

Bloggandet
Bloggen
Designer
Gästbloggare

Intressen
Böcker
Film/TV
Illustrationer
Reading List 2013

Musik
Alex Day
Alexz Johnson
Sam Tsui
Musik

Äventyr
Mallorca 2010
London 2012
London 2013 #1
London 2013 #2

Övrigt
Birk
Citat
Fritt att diskutera!
Melodifestivalen 2011
Melodifestivalen 2012
Melodifestivalen 2013
Tänkvärt
Från Youtube

Fotografier
Byggnader
Djur
Evenemang
Hästar
Macro
Människor
Natur
Sport
Tävlingsbidrag
Vardagligt
Övrigt


2013
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Feb, , Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2010
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec