Om Personuppgiftslagen och Upphovsrättslagen

Som hängiven amatörfotograf sedan många år är jag väl medveten om både upphovsrättslagen och personuppgiftslagen, och hur tråkigt det är när andra människor använder bild och/eller text man själv skrivit utan att ange källa, eller till och med utger sig för att ha producerat materialet själv!

Upphovsrättslagen hanterar litterära eller konstnärliga verk, som foto, målningar, videor etc. Det är förbjudet att publicera ett verk vidare utan skaparens tillåtelse, även om man skriver namn och länkar till källan.
 
PUL gäller personuppgifter. En del personlig information är okej att publicera, så länge den inte kan upplevas som kränkande. Det är svårt att dra en linje för vad kränkande innebär och ofta bedöms detta från fall till fall, men en tumregel är att inget material där personen i fråga är berusad, naken eller blir uthängd på annat vis.
 
Eventuella bilder som publiceras på denna blogg kommer med största sannorlikhet att vara fotade av mig. Är de inte det kommer källa visas i anslutning till bilden, och jag kommer ha bett om tillåtelse från 'ägaren'. Detsamma gäller personuppgifter. Ingenting kommer publiceras där jag inte antingen fått tillåtelse, eller där informationen inte redan gjorts tillgänglig av personen i fråga.

Bloggens syfte är inte att hänga ut eller kränka någon, utan att bland annat granska och analysera bloggar/sociala medier och skriva om hur de använder sig av text, färg, form, bild och/eller video i kommunikation med de som besöker sidan!

TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Donec venenatis sodales eros, vel egestas odio sagittis at. Praesent convallis mi nec erat rutrum sagittis. Morbi non luctus neque. Morbi nec ligula diam, egestas dictum turpis. Curabitur lacinia commodo scelerisque. Maecenas eu mauris vel urna malesuada ultrices. Morbi condimentum porta scelerisque. Maecenas pulvinar tempus sem, tempor dapibus erat mollis ut.
Allmänt
Del 1
Del 2
Del 3
2014
Jan, Feb, Mar,Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Nov, Dec