Bloggkollen

I första uppgiften av kursen Nätkulturer har jag till att börja med valt att analysera och jämföra två bloggar; Ailim som drivs av en tjugoett år gammal tjej från Sverige vid namn Norah Kohle, och WriteWorld som är en skrivhjälparblogg på engelska av sex anonyma personer. Utöver detta har jag även tänkt granska en ”vloggare”, tjugoett åriga brittiska Carrie Hope Fletcher på YouTubekanalen ItsWayPastMyBedTime.
 Blogg #1 - Ailim"Ailim (uttal ahl emm / AE-luhm) är ett gammalt irländskt ord för Silvergran. Det står också för "att utbilda" och ett öppet sinne. Det är ett öppet sinne jag strävar efter. Jag letar ständigt efter inspiration och för det behöver man se, inte bara titta... Med denna blogg hoppas jag kunna inspirera. Lyckas jag enbart inspirera mig själv är det fullt nog, men varmt välkommen att följa med."
- Källa
 
Norah beskriver sig själv som en drömmare, och bloggen hon skapat återspeglar detta. Den består främst av bilder, av vilket de flesta är fotade av henne själv. Bilder från resor, på hennes hästar och hund, på henne själv, på natur och på detaljer så som böcker och tekoppar. Text är sparsamt brukat, men när det väl används är språket vackert och flytande.
 
Designen är enkel och stilren med grå och vita färger och en mycket enkel meny, men det hjälper bloggen att uppfylla sitt syfte. Fokus hamnar på bilderna och texten. Rubrikerna till inläggen är ofta olika tänkvärda citat från författare och filosofer, vilket bara förstärker den mystiska, fina känslan.
 
Bloggen uppdateras vanligtvis några gånger i veckan. Det finns inget konkret mönster, utan verkar snarare inträffa när Norah känner för det. Den verkar inte heller ha någon bestämd målgrupp, utan riktar sig till alla som vill finna inspiration.
 
Det är relativt få kommentarer på inläggen, en del inlägg har inga alls medan andra har mellan två till fyra. Man får inte känslan av att verken texterna eller bilderna är där för att skapa en diskussion, huvudsyftet är helt enkelt att inspirera. Norah verkar ändå svara på alla kommentarer hon får, både frågor och på beröm för de bilder hon fotat.
 
 

 
Blogg #2 - WriteWorld

 
Det denna blogg har gemensamt med Norahs blogg är att de båda är skapade för att inspirera. WriteWorld har dock specificerat sig på skrivande. Den är driven av sex anonyma personer, som alla identifieras med var sin bokstav; C, E, H, K, O och Q. Bloggen är riktad till alla som tycker om att skriva, som vill bli inspirerade att göra så och lära sig mer om till exempel grammatik, karaktärs-/ eller världsbyggnad, strukturer etc.
 
En återkommande aspekt av bloggen är deras "Writer's Block" uppdelat i tre delar; "bilder", "meningar" och "musik". Ungefär en gång per dag publicerar de en av varje (en bild, en mening och en låt), och uppmanar läsarna att skriva något inspirerat av dem. De uppmanar också sina läsare, om de väljer att publicera det de skrivit (må det vara en sång, dikt, några meningar eller en hel berättelse) på Tumblr, att tagga sin text med ”writeworld” så de kan hitta det och läsa vad som skrivit. Om man ber om det ger de ibland tips och råd på vad man skrivit.

En annan viktig del av bloggen är deras ”Toolbox”. Där finns massor av artiklar att läsa, skrivna av både dem och relevanta artiklar de "rebloggat" från andra Tumblranvändare, angående handling, karaktärsutveckling, språk och grammatik, sätt att planera och strukturera upp sin berättelse, olika genrer och mycket mer.

Utöver detta är uppdateringen sporadisk. Plattformen de använt är Tumblr, där man kan ”reblogga” andra användares inlägg så de syns på ens egen blogg (källanvisning sker automatiskt), och de använder sig av detta ofta för att visa på en artikel, citat eller tips gällande skrivande.
 
Även om bloggen består av sex olika individer är språket alltid tydligt och professionellt när de skriver egna artiklar. Strukturen av inläggen är mycket bra, och gör det enkelt att läsa och lära sig. Själva designen av bloggen är även den enkel. Överst på bloggen och väl synligt finns en meny till deras huvudämnen, till exempel de tidigare nämnda Writer’s Block och Toolbox. De har även en mindre, mer specifik meny till vänster. Även om det finns två skilda menyer är det inte krångligt att manövrera sig på sidan. Liksom med Norahs blogg är WriteWorlds blogg stilren med färgerna i endast grått, vitt och svart, vilket lägger fokus på inläggen.
 


Vlogg  - ItsWayPastMyBedTime
Vlogg, kort för videoblogg, är något som blivit oerhört populärt under de senaste åren och därför tyckte jag det skulle vara kul att ha med det i min granskning. Grundprincipen är enkel, det är en blogg i videoformat. Istället för att skapa en blogg och skriva inlägg, skapar personen istället ett konto på en sida som tillåter videouppladdning (vanligtvis YouTube) och lägger upp en video där de filmat sig själva. Vad vloggen handlar om kan variera, precis som innehållet i en vanlig blogg kan. Många vloggar om saker som händer dem, men en hel del gör också saker som att recenserar och tipsar om böcker, pratar om (eller till och med laga) mat, filma när de spelar spel (till exempel Call of Duty eller Minecraft), eller när de pratar om nyheter.

En vlogg kan egentligen vara hur lång eller hur kort som helst och se ut hur som helst, men vanligt är att den är ungefär 3-4 minuter lång och innehåller så kallade ”jump cuts”. Det innebär att man tagit videon och redigerat videon med snabba klipp från en scen till en annan, vilket ni kan se i videon ovan.

Carrie Hope Fletcher är främst en sångerska och skådespelare, och spelar för närvarande rollen som Eponine i musikalen Les Misérables på West End i London. Men hon vloggar också, och då pratar hon om allt möjligt. Hon har flera videor där hon pratar om saker hon varit med om, om åsikter hon har, och tillsammans med hennes vänner. Återkommande teman är bland annat att hon sjunger och spelar ukulele (både covers och egna låtar), något hon kallar ”Fairy Fails” där hon pratar om sina åsikter kring kända sagor så som Rödluvan och Rapunzel, och nu senast ”Dear Tom/Dear Carrie” där hon och hennes bror Tom Fletcher turas om att göra en video där de ”pratar till varandra”, eftersom de sällan har tid att ses numera när de båda har mycket att göra.

Interaktionen mellan vloggare och tittare är ofta stor, vilket också är fallet med Carries vloggar. Hon uppdaterar när hon känner för det, ibland bara en video i veckan. Trotts det har hon en stor grupp följare. De, liksom alla som ser videon, kan kommentera på dem i ett kommentarsfält nedanför, och dessa kan Carrie svara på och föra en diskussion. I en video vid namn Honorary Big Sister pratar hon om att hon gärna vill hjälpa till där hon kan, och välkomnar sina följare att skriva till henne både på internet och i brevform ifall de vill ha någon att prata med.

Generellt anser jag att en vlogg är mycket mer personlig än en blogg, just eftersom vi inte bara får höra åsikter, idéer och/eller förslag från en person, utan dessutom se på när den sägs. Det ger en starkare känsla av ett samtal än vad att läsa en text kan ge.

Även här är det viktigt med färg, form och struktur, men på ett helt annat sätt än i en blogg. Vloggare måste tänka på att ha en bra ljud- och bildupptagningsförmåga på sin kamera så videon blir av bra kvalité och inte brusig och mörk. Också saker som bakgrund i videon och hur videon redigeras kan spela roll för hur många som stannar kvar och ser hela videon istället för att klicka bort den. Kvalité på både ”design” och innehåll spelar stor roll även här, precis som i bloggar.Sammanfattning

De två bloggarna och vloggen jag valt har en sak gemensamt; de vill alla inspirera människor. Det som skiljer dem åt är hur de valt att gå till väga. Norah har en blogg full av bilder, inspirerande citat och vackra, flytande texter. WriteWorld har skrivarprompts och faktabaserade texter om att skriva, och hoppas på så sätt att kunna hjälpa, utbilda och inspirera andra att göra just det: skriva. Carrie har valt en annan metod för att inspirera, och även om hon också berättar mycket om sitt liv och sina åsikter pratar ofta till sina tittare och uppmanar dem att vara sig själva och att våga pröva sina drömmar.

Det finns många olika sätt att gå till väga för att åstadkomma någonting, men jag känner att dessa tre har lyckats på sitt eget sätt.

 /Jonna Nilsson Sundgren

TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Donec venenatis sodales eros, vel egestas odio sagittis at. Praesent convallis mi nec erat rutrum sagittis. Morbi non luctus neque. Morbi nec ligula diam, egestas dictum turpis. Curabitur lacinia commodo scelerisque. Maecenas eu mauris vel urna malesuada ultrices. Morbi condimentum porta scelerisque. Maecenas pulvinar tempus sem, tempor dapibus erat mollis ut.
Allmänt
Del 1
Del 2
Del 3
2014
Jan, Feb, Mar,Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Nov, Dec