an eye for an eye and the whole world would go blind


Den bisarra känslan av att gå med en hästgrimma i fickan...Winnies grimma till vänster, Hollys till höger.

Det är rätt kul att min ena häst är lika hög som min andra hästs knä...

Hovbad á la benlinda.Om hästen har strålröta ska det hjälpa att ställa hästen i ett fotbad av vatten och äppelcidervinäger i tjugo minuter/en halvtimme varje dag i en månad.

Grejen är att det skulle vara lite... bökigt med massa hinkar och slask och Winnie som måste stå still i en halvtimme osv.
Så... Jag fick en idé. Folk har tipsat om att hälla vatten i plastpåsar och "tejpa fast" på hästens ben... Mina plastpåsar gick bara sönder hela tiden, så jag ville pröva något annat. Så jag fick denna idé.

När vi köpte Winnie köpte vi också massa paket benlindor av någon anledning. Trotts att vi aldrig använder det så har vi samlat på oss fyra stycken... Så jag tog ett av dem, doppade fleecedelen i öppelcidervinäger/vatten blandningen, vek ihop det lite under hoven och tog resten
runt hovväggen så det satt fast. Som ni ser på bilden kanske? Sen la jag in en pressening i Winnies box (som förövrigt är tom på spån just nu) och lät henne stå i en halvtimme. x) Funkade super! Något jag kan tipsa om.

Ni får tycka som ni vill.

Nej, alla hästar med skor ser inte ut såhär.
Nej, jag tänker inte säga att man är en dålig människa om man skor sin häst.
Ja, det finns bra hovslagare.

Men ibland ser det faktiskt ut såhär... Glöm allt du vet och säg vad du tycker om det.


Här ser ni först en barfotahästs nerslag på asfalt:

Sedan en skodd häst:Titta på den första filmen. Ser ni hur hästen parerar nedslaget i sista sekunden för att trampa ner hälen (strålen/elastiska putan) först och på så vis utnytja stöddämpningen i hoven?
Titta på den andra filmen. Ser ni hur även denna häst trampar ner med hälen först? Men ser ni också att denna häst inte gör det lika smidigt? Den här hästen är ändå rätt duktig, men jag har sett videor där det ser ut som om hästen kastar fram hovarna. Det beror på tyngden i järnskorna. Det gör det svårt för hästen att röra foten som den vill.

Jag säger inget, jag visar bara. Ni får själva avgöra vad som ni anser är rätt eller fel, bra eller dåligt.

Städning, hovar och äppelcidervinäger...

Har ägnat förmiddagen åt att städa lite här hemma, och mockat lighall och vid ingången till storhästarnas hage. Har även fixat lite med Winnies hovar. Hon har nämligen lite strålröta, och det ska tydligen kunna hjälpa att badda med vanlig äppelcidervinäger som finns att köpa i mataffärer. Det är ju värt att pröva. :) Det luktar rätt ordentligt, men det får man stå ut med!

Ju mer jag lär mig och läser om hovar, dessuto mer inser jag hur lite man faktiskt får lära sig om hovar...
Visste ni till exempel att ungefär 90 % av sveriges hästar har strålröta? Mer eller mindre i alla fall, det är inte alltid det ens syns eftersom strålrötan kommer innifrån hoven. Men ungefär.

Och visste ni att strålen är en trampdyna, som hästen SKA lägga vikt på? Jag vet att jag har lärt mig på ridskolan att man för allt i världen inte ska röra strålen och att den är mycket känslig. Självklart ska man inte ta hovkratsen och börja gräva i den, men nästa gång du ser en hovslagare (eller hovvårdare) verka en häst så kommer du nog se att de skär bort endel från strålen!

Under strålen finns det något som heter elastiska putan. Också kallat hovens hjärta. Elastiska putan fungerar som en stötdämpare, och dessutom skulle man kunna säga att det är ett extra hjärta...Blodet pumpas ner i hoven från hjärtat, och sedan hjälper elastiska putan till med att pumpa upp det igen! Har hästen ett korrekt steg kommer denne sätta ner hälen (strålen) först, och sedan tån. Detta för att stötdämpningen ska fungera på rätt sätt. Enligt Wikipedia sker 70 % av stötdämpningen av ett steg i hoven.

Om strålen är sjuk (strålröta till exempel) är chansen stor att hästen sätter ner tån först, vilket kan leda till stora problem i både hov och ben.
När man sätter skor på hästens hov tvingas hästen bära hela sin vikt på hovväggen, och eftersom strålen inte når ner till marken försvinner strålen och elastiska putans stötdämpningsfunktion.

Hm, blev en liten hovlektion här idag. :)
Jaja, nu ska jag ordna något att äta.
Ha de gött!

Holly Hobbie blogg!

Skapade en blogg åt Hollsan, som för att föra lite dagbok över hennes uppväxt!
Jag kommer inte sluta lägga upp bilder här, men där får ni hela paketet!

Kika gärna in. :)
www.HollyHobbie.blogg.se

Videor kan ni lättast se här:
www.TheAdventuresOfHollyHobbie.tumblr.com

Jag förstår verkligen inte...

Hur... Hur kan det här finnas? Hur... HUR... kan man... herregud, jag mår illa.
Tävlingen heter Omak Suicide Race.... Omak SUICIDE Race...

Jag förstår inte..


MacBook Pro.

Jag har blivit Mac-ägare! Har tänkt köpa en ny dator rätt länge, skoldatorn är ju inte min och min andra dator är sex år och ungefär lika snabb som en snigel med ryggskott. Och det fick bli en Mac... Edda har en, och hon övertalade mig, hehe.
Jag älskar den!
Även om den inte har en Delete-knapp. :( Jag har insett hur ofta jag använder en Delete-knapp...

Hur som helst.
Edda åker hem idag, om några timmar. Veckan har varit helt toppen. Vi har ridit, skrattat och gått på bio... Två gånger. Sista Harry Potter filmen, som var helt awesome. Satt och stortjöt sista halvtimmen, det var sorgligt. Så igår såg vi senaste Pirates of the Caribbean. Som också var bra!

Igår var vi ute på en helt underbar mysrunda på kvällen. Edda red Prins, Bella red Winnie och jag gick med Ronja och Amazing i grimma. Holly gick lös. På vägen hem - på en grusväg där ingen någonsin kör - fick även Amazing gå lös. Lade grimskaftet över ryggen på henne. Hon skötte sig jättebra och höll sig vid oss hela tiden. Fina hästar!

Har varit ute på promenad med småhästarna nästan varje dag den här veckan, motion och miljöträning! Holly får gå lös, men vi har börjat träna på grimma och grimskaft. Mamma har sytt en grimma, såååå söt! Att sitta fast är lite läskigt, men är man bara lugn och låter henne göra saker i sin takt är hon väldigt duktig!Holly Hobbie


The lone nut and the people that followed.

"There is no movement without the first follower.
We're told we all need to be leaders, but that would be really ineffective.
The best way to make a movement, if you really care, is to courageously follow and show others how to follow.
When you find a lone nut doing something great, have the guts to be the first person to stand up and join in."Sommarpaus!

Länge sedan jag skrev nu... Väldigt länge sedan... Tog en liten sommarpaus. Mest för att vårt internet är väldigt segt, men också dels för att jag sommarjobbat och slappat och levt livet övrig tid. Sommarjobbade på Framtidsboxen i Sala under tre veckor. Ni får googla om ni inte vet ad det är! Sista dagen idag, så nu har jag sommarlov! Och imorgon kommer världens bästa Edda, så nästa vecka blir awesome! Får se när jag börjar blogga mer seriöst igen. Tills dess... HA DE GÖTT! Over and out.

TILLBAKA TILL STARTSIDAN

bloglovin

Allmänt
Dagbok
Dagens
Skola

Hästar
Horsemanship
Hästar
Kung Valdemar
Min Hästsyn
Ronja

Våra Häst
Amazing
Dalwinnie
Flisan
Holly Hobbie
Prins

Bloggandet
Bloggen
Designer
Gästbloggare

Intressen
Böcker
Film/TV
Illustrationer
Reading List 2013

Musik
Alex Day
Alexz Johnson
Sam Tsui
Musik

Äventyr
Mallorca 2010
London 2012
London 2013 #1
London 2013 #2

Övrigt
Birk
Citat
Fritt att diskutera!
Melodifestivalen 2011
Melodifestivalen 2012
Melodifestivalen 2013
Tänkvärt
Från Youtube

Fotografier
Byggnader
Djur
Evenemang
Hästar
Macro
Människor
Natur
Sport
Tävlingsbidrag
Vardagligt
Övrigt


2013
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Feb, , Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2010
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec